© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Peresniki s stročjim fižolom


Jana
12. 10. 2009, 10.13
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Lahko jih pripravimo vnaprej, po želji pa jih tudi obogatimo z narezanimi kockicami šunke ali kolesci kuhane, hladne hrenovke.

Peresniki s stročjim fižolom

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 200 g peresnikov (ali drugih testenin) * 400 g mladega stročjega fižola * 2 pora * 200 g šampinjonov ali gob šitake * 100 g izluščenega graha * 8 žlic olivnega olja * 2 žlički sesekljanega origana in bazilike * 400 g jogurta * 8 žličk gorčice * 8 žlic sesekljanih dišavnih zeli (peteršilj, šetraj, zelena, drobnjak) * poper * 160 g sira feta.

Priprava: Fižol umijemo, obrežemo in narežemo na enako dolge koščke, kot so peresniki. V primerno velikem loncu osoljene vode ga skuhamo, da je napol mehak. Dodamo peresnike in kuhamo 10 minut. Potem dodamo očiščen, na tanke obročke narezan por in kuhamo še 3 do 5 minut. Odcedimo na cedilu, 1 skodelico vode od kuhanja pri tem prestrežemo in prihranimo. Očistimo gobe in jih narežemo. V ponvi jih popečemo na vročem olivnem olju (2 do 3 minute). V skledo damo kuhane peresnike s fižolom in porom, prepražene gobe in mešanico origana in bazilike. Skledo pokrijemo in pustimo nekaj časa stati. Zmešamo jogurt, gorčico, sesekljane dišavne zeli in skodelico vode od kuhanja zelenjave. Solimo in popramo, da dobimo preliv. Z njim zabelimo sestavine v skledi. Premešamo in potresemo z nadrobljenim (ali na kockice narezanim) sirom feta.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.