Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Borovničev kolač s čokolado


Jana
20. 8. 2009, 14.57
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Najboljši, če ga pripravimo z gozdnimi, ne z gojenimi borovnicami.

Borovničev kolač s čokolado

Za model škatlaste oblike


Priprava: 25 minut
Pečenje: 50 minut

Sestavine: 150 g bele čokolade * 300 g borovnic * 250 g zmehčanega masla * 150 g sladkorja * 5 jajc * 400 g moke * 1 pecilni prašek * 2 dl pinjenca (ali posnetega mleka) * maščoba za model * 1 zavitek bele glazure za torte.

Priprava: Sesekljamo 100 g čokolade ter jo razpustimo v majhni kozici na šibkem ognju. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor. Med mešanjem (z električnim ročnim mešalnikom) dodajamo drugo za drugim najprej jajca, nato pa še staljeno čokolado. Posebej pomešamo moko in pecilni prašek. Mešanico presejemo na masleno zmes. Premešamo in med mešanjem prilijemo mleko. V gosto, mehko testo nazadnje zamešamo borovnice. Testo damo v namaščen ali s papirjem za peko obložen model škatlaste oblike. Postavimo v pečico in pečemo pri 175 stopinjah 50 minut. Pustimo, da se kolač nekoliko ohladi v modelu, nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek in pustimo, da se popolnoma ohladi. Po navodilu z zavitka pripravimo tortno glazuro. Preostalo belo čokolado nastrgamo. Kolač oblijemo z belo glazuro in posipamo z nastrgano belo čokolado. Pustimo, da se obliv strdi, nato kolač razrežemo in ponudimo.

Nasvet: Kolač je mnogo boljši, če ga pripravimo z gozdnimi, ne z gojenimi borovnicami. Namesto s kupljeno belo glazuro ga lahko oblijemo z doma pripravljenim sladkornim ledom, ki ga zmešamo iz sladkorja v prahu (1 skodelica) in toliko limoninega soka, da je mešanica gosto tekoča in jo zlahka namažemo po kolaču. Pustimo, da se posuši, nato kolač razrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.