
Zelo pijana kupa
Zelo pijana kupa

Sestavine
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 110 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 2,3 dl armagnaca
- 500 g piškotov amarettov (mehkih ali trdih)
- 2,3 dl mandljevega likerja (amaretta)
- 6 dl sladke smetane
- 2,3 dl sladke marsale (ali drugega desertnega vina)
- 1 žlička vaniljeve arome

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 250 g suhih sliv brez koščic
- 110 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 strok vanilje
- 2,3 dl armagnaca
- 500 g piškotov amarettov (mehkih ali trdih)
- 2,3 dl mandljevega likerja (amaretta)
- 6 dl sladke smetane
- 2,3 dl sladke marsale (ali drugega desertnega vina)
- 1 žlička vaniljeve arome
Postopek
En dan pred pripravo sladice damo suhe slive v skledo. V kozico damo sladkor, vaniljev strok in 2,3 dl vode. Kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi, nato z mešanico prelijemo slive. Ko se vse skupaj ohladi, dodamo armagnac. Skledo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik; najbolje, da se slive namakajo vsaj 24 ur.
Ko se lotimo priprave, položimo večino piškotov na dno globoke sklede. Prihranimo za pest zdrobljenih piškotov, ki jih bomo potresli po vrhu. Piškote pokapamo z mandljevim likerjem. Počakamo, da jih povsem prepoji. Od časa do časa skledo potresemo, da se tekočina enakomerno porazdeli.
Na piškotno plast enakomerno porazdelimo namočene slive. Sladko smetano narahlo stepemo skupaj z marsalo in vaniljevo aromo ter z njo obložimo plast sliv. Na vrh potresemo zdrobljene piškote.
Kupo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku do takrat, ko postrežemo. Razdelimo jo z veliko žlico.