Kaj boste skuhali danes?
Solata iz mariniranih sardel
V vročih poletnih dneh najbolj prija lahka morska solata.
Solata iz mariniranih sardel
V vročih poletnih dneh najbolj prija lahka morska solata.
Sestavine
- 32 filejev surovih sardel (pribl. 500 g)
- 1,2 dl limonovega soka
- 1 velika rdeča paprika
- 4 srednje veliki krompirji
- 6 žlic na grobo sesekljane sveže bazilike
- 80 g popraženih pinjol
- 25 g grobo naribanega parmezana
- 1 strok česna
- 1,2 dl oljčnega olja
- 50 g rukole ali regrata
- 1 manjša rdeča čebula
- sol
- poper
- popražene pinjole za okras
5 trikov za brezskrbno praznično peko
Manj kot 50 dni nas loči do božiča in vseh sladkosti, ki jih prinaša. Da bo vse nared pravi čas in brez nepotrebnega stresa, upoštevajte spodnje nasvete.
Ko enkrat poskusite to rulado, krompirja ne boste več jedli po starem
Krompirjeva rulada s sirom in mesom je razkošna, a hkrati presenetljivo preprosta jed, ki združuje vse, kar imamo radi – krompir, sir in mesni nadev.
Kultni namaz, ki ga vsaka družina pripravlja malce po svoje
Nežen in rahlo pikanten, preprost, a vendar poseben – liptaver je klasičen namaz, brez katerega nekoč ni minilo nobeno družinsko slavje. Čas je, da obudimo to tradicijo.
Sestavine
- 32 filejev surovih sardel (pribl. 500 g)
- 1,2 dl limonovega soka
- 1 velika rdeča paprika
- 4 srednje veliki krompirji
- 6 žlic na grobo sesekljane sveže bazilike
- 80 g popraženih pinjol
- 25 g grobo naribanega parmezana
- 1 strok česna
- 1,2 dl oljčnega olja
- 50 g rukole ali regrata
- 1 manjša rdeča čebula
- sol
- poper
- popražene pinjole za okras
Postopek
Sardele v eni plasti razporedimo po večji posodi, prelijemo z limonovim sokom, pokrijemo in čez noč pustimo v hladilniku. Nato jih odcedimo in zavržemo sok.
Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga do mehkega skuhamo v osoljeni vodi. Rukolo operemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Papriko operemo, odstranimo semenje in razrežemo na četrtine, ki jih popečemo v zelo vroči pečici, obrnjene z lupino navzgor. Ko lupina potemni in se napihne, jih vzamemo iz pečice in za 5 minut prekrijemo s plastično folijo, da jih nato laže olupimo. Meso narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na četrtine.
V posodici pomešamo baziliko, pinjole, parmezan, česen in oljčno olje, da dobimo gladek pesto. Pokrijemo in shranimo v hladilniku.
V večji posodi pomešamo ohlajen krompir, sardele, papriko, rukolo, čebulo in pesto. Začinimo s soljo in poprom ter nežno premešamo. Okrasimo s popraženimi pinjolami.
Nasvet
Priljubljeni recepti
Račje prsi na način »reverse sear«
Račje prsi so premalokrat na naših jedilnikih. Svojo pojedino lahko popestrite z odličnim receptom, ki račje prsi popelje na raven dobrega steaka ali še više.
Ohrovtova enolončnica s krvavicami
Ohrovt in krvavice bodo v tej kombinaciji prepričali vse dvomljivce.