
Domač jajčni liker
Jajčni liker je nostalgična klasika božičnih praznikov in novoletnih praznovanj
Domač jajčni liker
Jajčni liker je nostalgična klasika božičnih praznikov in novoletnih praznovanj

Sestavine
- 5 srednje velikih ali 4 veliki rumenjaki
- 300 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev strok
- 6,25 dl mleka
- 2,5 dl žganja ali vinskega cveta 96 % (dobimo ga v lekarni)
- 2 šilci konjaka

Ta sočna sladica je popolna poletna alternativa pitam in piškotom
Če iščete lahek in hitro pripravljen spomladanski ali poletni posladek, je francoski clafoutis s češnjami popolna izbira.

Decanter 2025: Slovenska vina prejela rekordno število priznanj
Znani so rezultati mednarodnega vinskega ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2025. Zlato medaljo je prejelo 13 slovenskih vin, kar je največ doslej. Eno vino je prejelo tudi nagrado "Best in Show".

Sadna piva: poletna osvežitev s sadno dušo
Sadna piva družujejo sadno svežino z značajem piva, zaradi česar navdušujejo tako izkušene pivoljube kot radovedne začetnike
Sestavine
- 5 srednje velikih ali 4 veliki rumenjaki
- 300 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev strok
- 6,25 dl mleka
- 2,5 dl žganja ali vinskega cveta 96 % (dobimo ga v lekarni)
- 2 šilci konjaka
Postopek
Jajca vzamemo iz hladilnika nekaj ur pred pripravo likerja. Vaniljev strok vzdolžno prerežemo in z majhnim ostrim nožem postrgamo sredico. Mleko zavremo na majhnem ognju s 100 g sladkorja v prahu in vaniljevo sredico ter kuhljamo 6 do 8 minut, nato ga precedimo skozi fino cedilo in ohladimo. Vinski cvet pomešamo s konjakom, pokrijemo in prihranimo.
Rumenjake razžvrkljamo s preostalim sladkorjem v prahu in vaniljevim mlekom v gosto kremo. Nato vmešamo zmes konjaka in vinskega cveta ter takoj napolnimo v primerne steklenice. Zapremo jih z zamaškom, ki ga ovijemo s platneno krpico. Preden jajčni liker ponudimo, ga dobro pretresemo.