
Sestavine
biskvit
- 150 g kakovostne mlečne čokolade
- 175 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g zmehčanega masla
- 3 velika jajca
- 3 žlice mleka
- 1 srednje velika zmečkana banana
- ščepec soli
nadev in obloga
- 200 g bele čokolade
- 400 g češenj
- 150 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici češnjevega žganja (kirsch) po želji
- maščoba za modla 20 cm
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
biskvit
- 150 g kakovostne mlečne čokolade
- 175 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 140 g rjavega sladkorja
- 140 g zmehčanega masla
- 3 velika jajca
- 3 žlice mleka
- 1 srednje velika zmečkana banana
- ščepec soli
nadev in obloga
- 200 g bele čokolade
- 400 g češenj
- 150 g kisle smetane ali crème fraîche
- 2 žlici češnjevega žganja (kirsch) po želji
- maščoba za modla 20 cm
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Dve tretjini čokolade grobo naribamo, preostalo tretjino pa nasekljamo. Oboje prihranimo.
V veliko skledo damo moko, pecilni prašek in sladkor. V sredini naredimo jamico in damo vanjo zelo mehko maslo, jajca in mleko. Z električnim mešalnikom penasto stepamo 2 minuti, da dobimo svetlo testo. Nato previdno vmešamo še obe čokoladi in zmečkano banano.
Testo razdelimo v oba modla, ga z žlico ali lopatko poravnamo in pečemo približno 20 do 30 minut na srednjem vodilu tako, da testo na otip postane prožno.
Oba biskvita vzamemo iz pečice in ju pustimo v modlih ohlajati 5 minut. Nato ju zvrnemo iz modlov in odstranimo še papir za peko. Preden torto okrasimo, moramo biskvit pustiti ohlajati vsaj eno uro.
Medtem pripravimo nadev in oblogo. Nad soparo previdno raztopimo na koščke nalomljeno belo čokolado in jo pustimo ohlajati 5 do 6 minut.
Pripravimo papir za peko. Češnje operemo, osušimo, nato pa polovico drugo za drugo do polovice namočimo v belo čokolado in jih odlagamo na pripravljen papir za peko.
V preostalo čokolado vmešamo smetano ali crème fraîche, da dobimo gladko in svetlečo se maso. Mešanico pustimo ohlajati vsaj 5 minut, da se malo zgosti. Nato vlijemo polovico mešanice v drugo skledo. Izkoščičimo preostale češnje, jih razpolovimo, damo v eno od skled skupaj z žganjem in premešamo. Na postrežni pladenj damo prvi biskvit, ga premažemo s češnjevo kremo in pokrijemo z drugim biskvitom. Tega prelijemo s čokoladno mešanico iz druge sklede in obložimo s čokoladnimi češnjami. Najbolje bo, če torto pojemo še isti dan, ko jo naredimo.