Kaj boste skuhali danes?
Jabolčna pita z robidnicami
Čudovite pite bodo kot nalašč za čajanko na kakšen siv in turoben dan
Jabolčna pita z robidnicami
Čudovite pite bodo kot nalašč za čajanko na kakšen siv in turoben dan
Sestavine
- 900 g kiselkastih jabolk
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 količina sladkega krhkega testa iz hladilnika (glej opombo)
- 1 žlica finega koruznega zdroba ali mletih mandljev
- 1 žlica jedilnega škroba ali moke
- 1 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 200 g robidnic
- škrob ali moka za potresanje
- rjavi sladkor za potresanje
- beljak za premaz testa
- smetana ali sladoled, ko postrežemo
Iskanja je konec: to je najboljši recept za razpokančke
Razpokančki so piškoti, ki so se krepko zasidrali med klasikami praznične peke. Ko poskusimo enega, se kar težko ustavimo.
Parmezan pod drobnogledom: razlike med parmigiano reggiano in grano padano
Dva najbolj znana italijanska trda sira, ki ju kar povprek označujemo za parmezan, se v resnici precej razlikujeta.
Ideja za nostalgično vikend kosilo: krpice z zeljem in mrežna pečenka
Zbrali smo nasvete za preprosto poceni jed, ki je med tednom lahko samostojen obrok, ob koncu tedna pa priloga slastni mrežni pečenki. Prav prijetno nostalgično kosilo!
Sestavine
- 900 g kiselkastih jabolk
- 150 g rjavega sladkorja
- 1 količina sladkega krhkega testa iz hladilnika (glej opombo)
- 1 žlica finega koruznega zdroba ali mletih mandljev
- 1 žlica jedilnega škroba ali moke
- 1 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 200 g robidnic
- škrob ali moka za potresanje
- rjavi sladkor za potresanje
- beljak za premaz testa
- smetana ali sladoled, ko postrežemo
Postopek
Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in narežemo na lističe. Skupaj s polovico sladkorja jih stresemo v večjo skledo in premešamo, da jih sladkor dobro prekrije. Pustimo 30 minut, da se sladkor prepoji s sokom od jabolk.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva dela; eden naj bo malce večji od drugega. Manjši kos spet zavijemo v folijo in položimo na stran. Večji kos razdelimo na toliko kosov, kolikor želimo speči pit, oziroma pustimo cele- ga, če bomo spekli eno samo veliko. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo 2 do 3 mm na debelo oziroma dokler ni dovolj veliko, da bomo z njim lahko obložili dno modla, malo pa ga bo še viselo čez robove. Navijemo ga na valjar, položimo v model in ga ob robu dna dobro vtisnemo vanj. Testo po dnu posujemo s finim koruznim zdrobom ali mletimi mandlji.
Odcedimo sok, če se je natekel od jabolk, in jih premešamo s preostalim sladkorjem, jedilnim škrobom in cime- tom. Pito obložimo z jabolki in robidnicami v obliki kupole. Pečico segrejemo na 190 °C in namestimo rešetko na srednjo višino.
Iz prihranjenega testa naredimo poljuben pokrov za pito. Ko prekrijemo nadev, stepemo beljak in z njim premažemo gornjo plast. Potresemo z nekaj dodatnega sladkorja, postavimo v pečico in pečemo 25 do 30 minut. Površina je tedaj zlato rumena in hrustljava, sokovi v nadevu pa brbotajo. Počakamo, da se pita 10 minut ohlaja, nato jo postrežemo s smetano ali sladoledom.
Recept za krhko testo
Odličen recept za krhko testo, ki ga lahko pripravite vnaprej, poiščite na tej povezavi.