© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Jabolčna pita z robidnicami

Čudovite pite bodo kot nalašč za čajanko na kakšen siv in turoben dan

Jabolčna pita z robidnicami

Čudovite pite bodo kot nalašč za čajanko na kakšen siv in turoben dan

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 4 pite s premerom pribl. 10 cm (za 1 osebo)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 900 g kiselkastih jabolk
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1 količina sladkega krhkega testa iz hladilnika (glej opombo)
  • 1 žlica finega koruznega zdroba ali mletih mandljev
  • 1 žlica jedilnega škroba ali moke
  • 1 1⁄2 žličke mletega cimeta
  • 200 g robidnic
  • škrob ali moka za potresanje
  • rjavi sladkor za potresanje
  • beljak za premaz testa
  • smetana ali sladoled, ko postrežemo

Sestavine

  • 900 g kiselkastih jabolk
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 1 količina sladkega krhkega testa iz hladilnika (glej opombo)
  • 1 žlica finega koruznega zdroba ali mletih mandljev
  • 1 žlica jedilnega škroba ali moke
  • 1 1⁄2 žličke mletega cimeta
  • 200 g robidnic
  • škrob ali moka za potresanje
  • rjavi sladkor za potresanje
  • beljak za premaz testa
  • smetana ali sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in narežemo na lističe. Skupaj s polovico sladkorja jih stresemo v večjo skledo in premešamo, da jih sladkor dobro prekrije. Pustimo 30 minut, da se sladkor prepoji s sokom od jabolk.

2

Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva dela; eden naj bo malce večji od drugega. Manjši kos spet zavijemo v folijo in položimo na stran. Večji kos razdelimo na toliko kosov, kolikor želimo speči pit, oziroma pustimo cele- ga, če bomo spekli eno samo veliko. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo 2 do 3 mm na debelo oziroma dokler ni dovolj veliko, da bomo z njim lahko obložili dno modla, malo pa ga bo še viselo čez robove. Navijemo ga na valjar, položimo v model in ga ob robu dna dobro vtisnemo vanj. Testo po dnu posujemo s finim koruznim zdrobom ali mletimi mandlji.

3

Odcedimo sok, če se je natekel od jabolk, in jih premešamo s preostalim sladkorjem, jedilnim škrobom in cime- tom. Pito obložimo z jabolki in robidnicami v obliki kupole. Pečico segrejemo na 190 °C in namestimo rešetko na srednjo višino.

4

Iz prihranjenega testa naredimo poljuben pokrov za pito. Ko prekrijemo nadev, stepemo beljak in z njim premažemo gornjo plast. Potresemo z nekaj dodatnega sladkorja, postavimo v pečico in pečemo 25 do 30 minut. Površina je tedaj zlato rumena in hrustljava, sokovi v nadevu pa brbotajo. Počakamo, da se pita 10 minut ohlaja, nato jo postrežemo s smetano ali sladoledom.

Recept za krhko testo

Odličen recept za krhko testo, ki ga lahko pripravite vnaprej, poiščite na tej povezavi.

Priljubljeni recepti

Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami

Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras

2 h 5 min
Srednje zahtevno

Granola »korenčkov kolač«

Pri pripravi granole smo lahko zelo ustvarjalni

40 min
Enostavno

Biftek na listnatem testu, nadevanem z gobami

Za ljubitelje dobrot, zavitih v listnato testo. In ni nas malo ...

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.