Kaj boste skuhali danes?
Popečene pokrovače s pastinakovim pirejem in drobtinami s panceto
Popečene pokrovače s pastinakovim pirejem in drobtinami s panceto
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 9 velikih pokrovač brez korale (glej nasvet)
- sok ½ limone
pastinakov pire
- sol
- 200 g pastinaka
- 2 dl polnomastnega mleka
- košček masla
- poper
drobtine s panceto
- 50 g pancete
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
Najslastnejše med vsemi kroglicami
Svetovne kuhinje poznajo obilico raznovrstnih jedi v obliki kroglic. Bi lahko izbrali najbolj slastno med njimi?
Pozabite na potico, to je hit sladica tega decembra
Praznična različica klasike: tiramisu panettone navduši z bogatim okusom, kremno teksturo in čokoladnim zaključkom. Preprost recept za 8 do 10 oseb.
Pozabljena korenovka za juhe, sladice in vse jedi vmes
Pastinak je korenovka z dolgo tradicijo, ki je osvojila naša srca (in želodce). Njegov sladek rahlo oreškast okus je odlična osnova za številne jedi.
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 9 velikih pokrovač brez korale (glej nasvet)
- sok ½ limone
pastinakov pire
- sol
- 200 g pastinaka
- 2 dl polnomastnega mleka
- košček masla
- poper
drobtine s panceto
- 50 g pancete
- 50 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
Postopek
Drobtine lahko pripravimo že dan prej. Panceto narežemo na 5 cm rezine. Veliko ponev pristavimo na srednji ogenj in v njej 5 minut cvremo panceto, medtem jo obrnemo, da se obarva. V ponev posujemo drobtine in pražimo, da se rjavo obarvajo in postanejo hrustljave. Mešanico v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine. Primešamo sesekljan timijan. Če smo drobtine pripravili vnaprej, jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.
Pastinak za pire olupimo in narežemo na kose, ga stresemo v kozico, prilijemo mleko, solimo in popramo. Zavremo, ogenj zmanjšamo in nežno kuhamo 10 do 15 minut, da se pastinak zmehča, nato ga v multipraktiku zmeljemo v pire in dodamo košček masla. Skozi gosto cedilo ga pretlačimo v kozico, v kateri ga bomo potem pogreli.
V veliki ponvi na močnem ognju segrejemo olje. Pokrovače posolimo in jih drugo za drugo položimo v ponev v krogu ob robu, tako da bomo vedeli, katera je bila prva. Ko smo v ponev položili zadnjo pokrovačo, počakamo 1 minuto, da se spodaj rjavo obarvajo. Nato pokrovače po vrsti obrnemo s paletnim nožem, začnemo s tisto, ki smo jo najprej položili v ponev. Ko so vse pokrovače pečene, jih prenesemo na ogret krožnik, v vročo ponev pa hitro dodamo limonov sok in postrgamo dno, da dobimo omako, ki ji po potrebi dodamo kanček vode.
Pogrejemo pastinakov pire in ga razprostremo na 3 krožnike. Obložimo ga s pokrovačami, posujemo z drobtinami s panceto in pokapljamo z omako. Takoj postrežemo.
Nasvet
Mesa pokrovač se drži rdeča korala, ki je užitna in jo spečemo enako. Ampak korale marsikdo ne mara, zato jo lahko odstranimo, tako da jo preprosto odrežemo z ostrim nožem ali škarjami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Polnovredni jabolčni kolač s skutno oblogo
Jabolka so nam vedno na voljo, zato nam recept za tako okusno sladico pride prav za marsikatero priložnost.