
Sestavine
testo
- 1 veliko jajce sobne temperature
- 225 g masla
- 1 žlička vaniljeve arome
- 50 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 350 g moke
nadev
- 500 g jagod
- 500 g kosmulj
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja in 1 žlička mletega cimeta za posip
- 2 žlici pšeničnega zdroba ali mletih mandljev
- moka za delovno površino
- sladka smetana, ko postrežemo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 1 veliko jajce sobne temperature
- 225 g masla
- 1 žlička vaniljeve arome
- 50 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 350 g moke
nadev
- 500 g jagod
- 500 g kosmulj
- 100 g drobnega rjavega sladkorja
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja in 1 žlička mletega cimeta za posip
- 2 žlici pšeničnega zdroba ali mletih mandljev
- moka za delovno površino
- sladka smetana, ko postrežemo
Postopek
Rumenjak ločimo od beljaka in ga damo v posodo multipraktika. Z zmehčanim maslom (vendar ne tekočim), vaniljevo aromo, sladkorjem in soljo mešamo toliko časa, da dobimo kremasto in mehko maso. Dodamo moko in nekajkrat kratko premešamo, da se sestavine sprimejo; ne mešamo predolgo. Maso stresemo na rahlo pomokano površino in jo zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, eden naj bo malo večji. Vsak del oblikujemo v gladka koluta, zavijemo ju v folijo in pustimo v hladilniku počivati 30 minut.
Medtem pripravimo nadev. Sadje operemo. Razpolovimo jagode, če so zelo velike, jih razrežemo na četrtine, kosmuljam pa odrežemo vršičke in odstranimo peclje. Sadje in sladkor damo v široko ponev in ga kuhamo 5 minut, da jagode spustijo sok, kosmulje pa se zmehčajo, vendar so še cele. Nad posodo sadje odcedimo v cedilu, nato pa ga odstavimo in pustimo, da se ohladi. Žlico sladkorja zmešamo s cimetom in mešanico prihranimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Večji del testa razvaljamo in z njim obložimo model za pito s premerom 23 cm. Testo večkrat prebodemo z vilicami in obložimo s folijo ter vanj po celi površini razporedimo fižol. Pečemo ga 15 minut, nato odstranimo papir in fižol ter pečemo še 10 minut, da se testo zlato obarva in je peščeno na dotik. Preostalo testo razvaljamo na velikost modla in ga razrežemo na 5 cm velike kvadratke.
Pšenični zdrob ali mandlje posujemo po testeni podlagi v modlu (to bo preprečilo, da bi bila pita na dnu preveč mokra). Dodamo sadje in ga poškropimo z dvema žlicama sirupa, ki je nastal pri kuhanju. Sadje obložimo s kvadratki testa, ki jih premažemo z rahlo stepenim beljakom in posipamo z večino mešanice cimeta in sladkorja. Robove pite zavijemo v folijo, da se preveč ne zapečejo. Pito pečemo 30 minut, da se zlato obarva in postane hrustljava.
Medtem stepemo sladko smetano. Pečeno pito posujemo s preostalo mešanico cimeta in sladkorja in jo še toplo postrežemo s sladko smetano. Zraven v vrčku ponudimo tudi preostali jagodno-kosmuljev sirup.