
Vražja polenta z rakci in popečeno koruzo
Ste že kdaj poskusili polento z rakci?
Vražja polenta z rakci in popečeno koruzo
Ste že kdaj poskusili polento z rakci?

Sestavine
polenta
- 5 dl polnomastnega mleka
- 1 lovorov list
- 120 g koruznega zdroba
- 1 žlička tabaska
- 100 g sira čedar
kozice
- 300 g surovih olupljenih kozic
- 2 koruzna storža
- repično olje
- sol
vražje maslo
- 100 g masla
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- pest lističev peteršilja
- pest lističev pehtrana
- ½ žličke kajenskega popra
- ½ žličke dimljene mlete paprike
- ½ žličke semen kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke soli
- 1 žlica worcestrske omake
- 2 žlički limonovega soka
- 4 mlade čebulice za posip
Preberite tudi

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.
Sestavine
polenta
- 5 dl polnomastnega mleka
- 1 lovorov list
- 120 g koruznega zdroba
- 1 žlička tabaska
- 100 g sira čedar
kozice
- 300 g surovih olupljenih kozic
- 2 koruzna storža
- repično olje
- sol
vražje maslo
- 100 g masla
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- pest lističev peteršilja
- pest lističev pehtrana
- ½ žličke kajenskega popra
- ½ žličke dimljene mlete paprike
- ½ žličke semen kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke soli
- 1 žlica worcestrske omake
- 2 žlički limonovega soka
- 4 mlade čebulice za posip
Postopek
Za polento v kozici zavremo mleko s 5 dl vode in lovorovim listom. Počasi vsipamo zdrob in medtem ves čas živahno mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Kuhamo ga 30 minut in medtem pogosto mešamo; po potrebi med kuhanjem dodamo še malo vode. V kuhano polento vmešamo tabasko in nariban sir ter mešamo, da se stopita. Kozico odstavimo, odstranimo lovorov list in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da polenta ostane topla.
Medtem kozice vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo, nato jih posolimo.
Za vražje maslo šalotko in česen drobno nasekljamo in ju z drugimi sestavinami ter 2 žlicama vode damo v multipraktik in drobno zmešamo.
Razgrejemo ponev. Koruzo premažemo z repičnim oljem in jo posolimo, nato jo po vseh straneh spečemo v ponvi, da se zrna napihnejo in so malce ožgana. Pustimo, da se koruza kakšno minuto ohlaja, nato zrna obrežemo s storžev in jih vmešamo v polento.
V ponvi segrejemo olje in dodamo kozice. Pokrijemo s pokrovko in na močnem ognju segrevamo 2 minuti oziroma toliko časa, da se rožnato obarvajo, nato dodamo vino, pustimo, da zavre, in kozice obrnemo. Dodamo 2 žlici začinjenega masla in kozice pomešamo s topečim se maslom. Žlico masla vmešamo tudi v polento, ki jo razdelimo v dva krožnika, obložimo z rakci, pokapamo s sokovi iz ponve in posujemo z drobno narezano mlado čebulico.