
Pikantne kozice s salso iz klementin
Kozice in citrusi - njam!
Pikantne kozice s salso iz klementin
Kozice in citrusi - njam!

Sestavine
- 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
- 50 g stopljenega masla
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
salsa
- 4 klementine
- sok 1 limete
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- 1⁄4 kumare
- nekaj vejic koriandra
- sol in poper
začimbna mešanica
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička česnove soli
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička fine morske soli
- 1⁄2 žličke zdrobljenega popra

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.

Želite prihraniti čas v kuhinji? Potem pripravite te jedi!
Kako preživeti manj časa za štedilnikom, a kljub temu jesti okusno in uravnoteženo? Z nekaj preprostimi triki in pametnim načrtovanjem!
Sestavine
- 20 surovih orjaških tigrastih kozic z lupinami
- 50 g stopljenega masla
- krhlji 1 limete, ko postrežemo
salsa
- 4 klementine
- sok 1 limete
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 majhna rdeča čebula
- 1⁄4 kumare
- nekaj vejic koriandra
- sol in poper
začimbna mešanica
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 žlička česnove soli
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička fine morske soli
- 1⁄2 žličke zdrobljenega popra
Postopek
Najprej pripravimo kozice, tako da jih metuljasto razpremo: z majhnim nazobčanim nožkom prerežemo lupino na hrbtni strani in meso od glave do repa le toliko, da rakce lahko odpremo, nato odstranimo črno nitko (črevo). Razprte kozice prihranimo.
Pripravimo salso. Klementine olupimo in narežemo na koščke, čebulo nasekljamo, kumaro narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso damo v skledo in zmešamo. Po možnosti naj 30 minut stoji na sobni temperaturi, da se okusi prepojijo.
Vse sestavine za začimbno mešanico zmešamo v skledi. Kozice zunaj in znotraj premažemo s stopljenim maslom in jih povaljamo v začimbni mešanici. Na močnem ognju razgrejemo dve veliki ponvi in v njiju pečemo kozice 4 do 6 minut, da se rožnato obarvajo, na notranji strani pa so prosojne. Postrežemo jih s salso in krhlji limete.
Nasvet
Če klementine niso v sezoni, jih lahko nadomestimo s paradižnikom.