
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.
Sestavine
- lupinica in sok 1 pomaranče
- za palec velik kos svežega ingverja
- 500 g kristalnega sladkorja
- 3 lovorovi listi
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1,5 kg majhnih zrelih hrušk
Postopek
Pomaranči z lupilnikom za zelenjavo olupimo lupinico, da dobimo trakove, in iztisnemo sok. Ingver narežemo na tanke rezine, olupiti ga ni treba.
Sladkor, ½ litra vode, trakove pomarančne lupine, sok, ingver, lovorove liste in poprova zrna damo v veliko kozico. Počasi zavremo in nenehno mešamo, da se sladkor stopi, nato vremo še 5 minut.
Medtem hruške olupimo, odstranimo peščišča in jih razpolovimo ali narežemo ne četrtine, odvisno od velikosti. Hruške dodamo v kozico in jih nežno poširamo 10 minut, le toliko, da se zmehčajo. S penovko jih poberemo iz tekočine in jih tesno naložimo v sterilizirane kozarce za vlaganje.
Tekočino v kozici močno prevremo, da povre za tretjino, nato z njo prelijemo hruške v kozarcih z začimbami vred. Hruške morajo biti popolnoma pokrite s tekočino. Kozarce dobro zapremo. Morebitne ostanke sirupa prihranimo, da jih bomo pozneje prilili v kozarce, saj bodo hruške sčasoma posrkale sirup. Tako vložene hruške lahko hranimo do 2 meseca.
Nasvet
Za nekoliko drugačen kompot lahko vodo nadomestimo s 5 dl belega vinskega kisa.
Kako steriliziramo kozarce za vlaganje
Kozarce in pokrovčke operemo z detergentom, jih oplaknemo in osušimo. Pokonci jih postavimo v pekač v eni plasti in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 10 minut. Če imajo kozarci gumijasta tesnila, jih odstranimo, preden kozarce postavimo v pečico. Tesnila steriliziramo tako, da jih prevremo v vodi.