
Svinjina s slivami po azijsko
Svinjina s slivami po azijsko

Sestavine
- 1,5 kg svinjskega plečeta
- 5 žlic riževega vina
- 5 žlic svetle sojine omake
- 5 žlic temne sojine omake
- za palec velik kos svežega ingverja
- 5 strokov česna
- 1 rdeč čili
- 2 žlici rastlinskega olja
- šopek mlade čebulic
- 2 janeževi zvezdi
- 1,5 žličke kitajske mešanice petih začimb
- 1 cimetova palčka
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 6 zrelih sliv ali ringlojev
- sol
- poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1,5 kg svinjskega plečeta
- 5 žlic riževega vina
- 5 žlic svetle sojine omake
- 5 žlic temne sojine omake
- za palec velik kos svežega ingverja
- 5 strokov česna
- 1 rdeč čili
- 2 žlici rastlinskega olja
- šopek mlade čebulic
- 2 janeževi zvezdi
- 1,5 žličke kitajske mešanice petih začimb
- 1 cimetova palčka
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 5 dl piščančje jušne osnove
- 6 zrelih sliv ali ringlojev
- sol
- poper
Postopek
Ingver olupimo in naribamo, česen olupimo in nasekljamo, čiliju odstranimo semena in ga drobno nasekljamo. Svinjino narežemo na večje kose in damo v skledo. Dodamo vino, obe vrsti sojine omake, polovico ingverja, polovico česna in polovico čilija. Skledo pokrijemo in meso mariniramo najmanj eno uro, lahko pa do 24 ur.
Pečico segrejemo na160 °C. Mlado čebulo očistimo in narežemo na rezine. V veliki kozici segrejemo olje in dodamo polovico čebule, preostali ingver in česen, janeževi zvezdi, mešanico petih začimb in cimetovo palčko. Nežno pražimo, da se zelenjava zmehča in se sprostijo arome. Vmešamo sladkor, temperaturo zvišamo, nato pa dodamo meso, ki smo ga pobrali iz marinade. Mešamo približno 3 minute na visoki temperaturi, da se meso zapeče, vendar ne porjavi. Dodamo marinado, paradižnikovo mezgo in jušno osnovo, dobro premešamo, pokrijemo in damo v pečico, kjer naj se duši 2 uri.
Po eni uri dušenja pokrovko odstranimo, dodamo razpolovljene in izkoščičene slive in nadaljujemo dušenje v nepokriti posodi. Meso bi moralo biti popolnoma mehko in zlato rjavo obarvano na delih, ki niso bili pokriti z omako. Z žlico odstranimo vso maščobo s površine, meso in slive pa s penovko poberemo iz omake. Temperaturo povišamo in omako kuhamo 5 do 10 minut, da se pokuha in postane rahlo sirupasta. Meso in slive vrnemo v omako, še enkrat nežno segrejemo in povrhu posujemo preostalo mlado čebulo. Postrežemo z rižem.