
Vloženi jurčki
Gobe v oljčnem olju za ozimnico
Vloženi jurčki
Gobe v oljčnem olju za ozimnico

Sestavine
- 1,5 kg svežih manjših jurčkov
- 5 dl belega vinskega kisa
- 5 dl vode
- 1 žlica soli
- 4 lovorovi listi
- 12 poprovih zrn
- pribl. 2,5 dl oljčnega olja
- česen (po želji)
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1,5 kg svežih manjših jurčkov
- 5 dl belega vinskega kisa
- 5 dl vode
- 1 žlica soli
- 4 lovorovi listi
- 12 poprovih zrn
- pribl. 2,5 dl oljčnega olja
- česen (po želji)
Postopek
Jurčke očistimo in otremo z vlažno krpo. Glede na velikost jih razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V primerni kozici zavremo vodo s kisom, soljo, lovorovim listom in šestimi poprovimi zrni; na blagem ognju kuhljamo približno 10 minut. Pripravljene jurčke stresemo v vrelo vodo in jih kuhljamo 10 minut, nato pa s penovko poberemo iz prevretka in na cedilu dobro odcedimo. Gobe stresemo na papirnate brisače, kjer jih pustimo 24 ur, da se dobro posušijo; vmes jih nekajkrat obrnemo.
Jurčke napolnimo v tri sterilizirane kozarce. V vsak kozarec damo lovorov list in nekaj poprovih zrn. Dolijemo toliko oljčnega olja, da so gobe popolnoma pokrite. Po želji lahko damo v kozarec tudi strok česna.
Kozarce zapremo in postavimo za en mesec na temno in hladno mesto. Vložene jurčke lahko v zaprtih kozarcih hranimo približno eno leto – morajo pa biti vedno na hladnem v temnem prostoru. Ko kozarec odpremo, bodimo pozorni, da so gobe vedno pokrite z oljem.
Nasvet
Tekočino od vloženih jurčkov lahko uporabimo kot preliv za poljubno solato.