
Ajdovi blini z dimljenim lososom in jajčno solato na solatni posteljici s slanino
Ajdovi blini z dimljenim lososom in jajčno solato na solatni posteljici s slanino

Sestavine
blini
- 120 g ajdove moke
- 170 g pšenične moke
- 110 g sladkorja
- 2,5 žlički pecilnega praška
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 250 g masla
nadev
- 4 jajca
- ščepec soli
- 450 g tankih rezin dimljenega lososa
- 100 g kisle smetane
- 60 g drobnjaka
solata
- notranji listi kodraste solate
- 400 g slanine
- 0,6 dl limonovega soka
- 1 žlica gorčice
- 1,5 dl oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- sol
- poper
okras
- 150 g postrvjega ali lososovega kaviarja
- malo kisle smetane
- 8 prepeličjih jajc

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Nagradna igra: potegujte se za kuharsko knjigo
Zaupajte nam svojo najljubšo poletno jed in sodelujte v nagradni igri: podarjamo dve kuharski knjigi Poletne slaščice in napitki!

To so triki za popolno cezarjevo solato
Cezarjeva solata je ena tistih jedi, ki je hkrati preprosta in prefinjena. Na videz le skupek solatnih listov, piščanca, krutonov in preliva, v resnici pa igra okusov in tekstur, kjer šteje prav vsak detajl.
Sestavine
blini
- 120 g ajdove moke
- 170 g pšenične moke
- 110 g sladkorja
- 2,5 žlički pecilnega praška
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 250 g masla
nadev
- 4 jajca
- ščepec soli
- 450 g tankih rezin dimljenega lososa
- 100 g kisle smetane
- 60 g drobnjaka
solata
- notranji listi kodraste solate
- 400 g slanine
- 0,6 dl limonovega soka
- 1 žlica gorčice
- 1,5 dl oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- sol
- poper
okras
- 150 g postrvjega ali lososovega kaviarja
- malo kisle smetane
- 8 prepeličjih jajc
Postopek
Priprava blinov: Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo stopimo in ohladimo. Vse suhe sestavine pomešamo v večji posodi, dodamo mleko in rumenjake ter mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso. V drugi posodi stepemo beljake v sneg in ga previdno vmešamo v maso. Vmešamo tudi 1,2 dl stopljenega masla. Z malo preostalega masla namažemo ponev, ki jo segrejemo na srednje močnem ognju. Na segreto ponev z zajemalko prenašamo maso in pečemo majhne in debelejše palačinke na vsaki strani približno 1 minuto. Vsak blin na rahlo premažemo s preostalim maslom, prenesemo na krožnik in pokrijemo s folijo, da se ne izsušijo. Ponev ponovno namažemo z nekaj masla in nadaljujemo peko tako dolgo, da porabimo vso maso.
Priprava nadeva: Za jajčno solato trdo skuhamo 4 jajca, jih narežemo na majhne koščke in previdno pomešamo s kislo smetano, narezanim drobnjakom in soljo. Na vsak blin položimo rezino dimljenega lososa in nanj žlico jajčne solate, prekrijemo z drugim in okrasimo z žličko kaviarja, kančkom kisle smetane in dodamo polovico trdo kuhanega prepeličjega jajca.
Priprava solate: Solato očistimo in operemo. Uporabimo le mlade notranje liste solate, ki so svetlo rumene barve in manj grenki. Slanino narežemo na kocke in hrustljavo popečemo. Za preliv z metlico ali v mešalniku pomešamo vse sestavine, da dobimo homogeno emulzijo. Solato prelijemo s prelivom, dodamo koščke slanine in premešamo. Postrežemo jo ob robu krožnika z blinom.