
Ajdovi blini z dimljenim lososom in jajčno solato na solatni posteljici s slanino
Ajdovi blini z dimljenim lososom in jajčno solato na solatni posteljici s slanino

Sestavine
blini
- 120 g ajdove moke
- 170 g pšenične moke
- 110 g sladkorja
- 2,5 žlički pecilnega praška
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 250 g masla
nadev
- 4 jajca
- ščepec soli
- 450 g tankih rezin dimljenega lososa
- 100 g kisle smetane
- 60 g drobnjaka
solata
- notranji listi kodraste solate
- 400 g slanine
- 0,6 dl limonovega soka
- 1 žlica gorčice
- 1,5 dl oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- sol
- poper
okras
- 150 g postrvjega ali lososovega kaviarja
- malo kisle smetane
- 8 prepeličjih jajc
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
blini
- 120 g ajdove moke
- 170 g pšenične moke
- 110 g sladkorja
- 2,5 žlički pecilnega praška
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 250 g masla
nadev
- 4 jajca
- ščepec soli
- 450 g tankih rezin dimljenega lososa
- 100 g kisle smetane
- 60 g drobnjaka
solata
- notranji listi kodraste solate
- 400 g slanine
- 0,6 dl limonovega soka
- 1 žlica gorčice
- 1,5 dl oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- sol
- poper
okras
- 150 g postrvjega ali lososovega kaviarja
- malo kisle smetane
- 8 prepeličjih jajc
Postopek
Priprava blinov: Rumenjake ločimo od beljakov. Maslo stopimo in ohladimo. Vse suhe sestavine pomešamo v večji posodi, dodamo mleko in rumenjake ter mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso. V drugi posodi stepemo beljake v sneg in ga previdno vmešamo v maso. Vmešamo tudi 1,2 dl stopljenega masla. Z malo preostalega masla namažemo ponev, ki jo segrejemo na srednje močnem ognju. Na segreto ponev z zajemalko prenašamo maso in pečemo majhne in debelejše palačinke na vsaki strani približno 1 minuto. Vsak blin na rahlo premažemo s preostalim maslom, prenesemo na krožnik in pokrijemo s folijo, da se ne izsušijo. Ponev ponovno namažemo z nekaj masla in nadaljujemo peko tako dolgo, da porabimo vso maso.
Priprava nadeva: Za jajčno solato trdo skuhamo 4 jajca, jih narežemo na majhne koščke in previdno pomešamo s kislo smetano, narezanim drobnjakom in soljo. Na vsak blin položimo rezino dimljenega lososa in nanj žlico jajčne solate, prekrijemo z drugim in okrasimo z žličko kaviarja, kančkom kisle smetane in dodamo polovico trdo kuhanega prepeličjega jajca.
Priprava solate: Solato očistimo in operemo. Uporabimo le mlade notranje liste solate, ki so svetlo rumene barve in manj grenki. Slanino narežemo na kocke in hrustljavo popečemo. Za preliv z metlico ali v mešalniku pomešamo vse sestavine, da dobimo homogeno emulzijo. Solato prelijemo s prelivom, dodamo koščke slanine in premešamo. Postrežemo jo ob robu krožnika z blinom.