
Sestavine
- 250 g masla
- 350 g sladkorja v prahu
- 1,5 dl vode
- 200 g kokosove moke
- 400 g mleka v prahu
- 90 olupljenih praženih lešnikov
- Kokosova moka za povaljanje
- Male papirnate košarice

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 250 g masla
- 350 g sladkorja v prahu
- 1,5 dl vode
- 200 g kokosove moke
- 400 g mleka v prahu
- 90 olupljenih praženih lešnikov
- Kokosova moka za povaljanje
- Male papirnate košarice
Postopek
Maslo stopimo, mu dodamo sladkor, vodo in kokosovo moko ter skuhamo gost sirup. Primešano mleko v prahu in mešamo tako dolgo, da v masi ni nobene grudice. Moko ohladimo.
V roko vzamemo košček mase, jo nekoliko sploščimo, vstavimo lešnik in oblikujemo kroglico. Nekoliko ohlajene kroglice povaljamo v kokosovi moki.
Nasvet
Če oblikovane kroglice najprej ohladimo in povaljamo v stopljeni beli čokoladi, šele nato pa v kokosovi moki, dobimo praline rafaelo.
Še več kroglic ...
Višnjeve kroglice
200 g grobo zdrobljenih piškotov rahlo pokapljamo z višnjevim likerjem. 1 rumenjak zmešamo s 100 g zmehčanega masla ter dodamo 100 g sladkorja v prahu in piškote. Zmešamo, da nastane enotna masa, nato primešamo 100 g stopljene čokolade in maso ohladimo. Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice in v vsako vstavimo eno vloženo višnjo (iz likerja ali kompota). Kroglice zložimo na pekač in jih prelijemo s 100 g čokoladne glazure. Ko se čokolada strdi, kroglice preložimo v papirnate košarice. (za 30 kroglic)
Kroglice s kremnim likerjem
V kozici zavremo 1,5 dl sladke smetane in dodamo 240 g narezane mlečne čokolade ter 30 g kakavovega masla. Maso ohlajamo med občasnim mešanjem z metlico, da postane kremasta. Primešamo 0,5 dl kremnega likerja (npr. Bailey’s), maso napolnimo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom in na papir za peko nabrizgamo kupčke. Ohladijo naj se le toliko, da jih lahko še oblikujemo. Iz mase oblikujemo kroglice, jih prelijemo z 200 g čokoladne glazure, nato jih, še preden se glazura strdi, vsako posebej povaljamo v cedilu z grobimi luknjicami, da dobijo hrapav videz.
Še več kroglic ...
Recept za sladke rumove kroglice, datljeve kroglice in čokoladne tartufe najdete na tej povezavi.