
Sestavine
- 175 g zelo zmehčanega masla
- 250 g sladkorja
- 4 velika jajca
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g mletih mandljev
- 75 g polnomastnega naravnega jogurta
- 2 žlički vaniljeve arome
- 250 g jagod
- pest praženih mandljevih kosmičev
- ščepec soli
- maslo za pekač
sirove kepice
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 25 g sladkorja
- 1 veliko jajce
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 175 g zelo zmehčanega masla
- 250 g sladkorja
- 4 velika jajca
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g mletih mandljev
- 75 g polnomastnega naravnega jogurta
- 2 žlički vaniljeve arome
- 250 g jagod
- pest praženih mandljevih kosmičev
- ščepec soli
- maslo za pekač
sirove kepice
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 25 g sladkorja
- 1 veliko jajce
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Namastimo dno in rob globokega pekača za torte s premerom 23 cm in ga obložimo s papirjem za peko. V skledi zmešamo vse sestavine za sirove kepice in jih prihranimo. Pazimo, da ne zmešamo preveč, da masa ne postane tekoča.
Mehko maslo, sladkor, jajca, moko, mlete mandlje, jogurt, vaniljo in ščepec soli zmešamo v veliki skledi in stepamo z ročnim električnim mešalnikom, da dobimo gladko maso.
Jagodam odstranimo peclje in jih narežemo. Polovico testa damo v pekač in ga posujemo s polovico jagod. S hrbtno stranjo čajne žličke naredimo jamice na površini testa in jih zapolnimo s sirovimi kepicami (polovico mase prihranimo za vrh), pokrijemo jih s preostalim testom, vendar pazimo, da ne premikamo sirovih kepic in jagod. Posujemo s preostalimi jagodami in ponovimo postopek s čajno žličko ter s preostalo sirovo mešanico nadevamo jamice.
Posipamo z mandlji in pečemo približno 1 uro ali da je lesena paličica, s katero naredimo preizkus, suha. Zadnjih 15 minut torto pokrijemo s folijo, če kaže, da se bo površina preveč zapekla. Preden jo vzamemo iz pekača, jo hladimo 20 minut. Okusna je topla in hladna.
Nasvet
Torto lahko pripravite s katerim koli sezonskim sadjem.