Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Topla solata iz mladega krompirja, slanine in modrega sira

Modri sir, šampinjoni in solata lahko iz mladega krompirja, ki smo ga vajeni v vlogi priloge, naredijo izjemno glavno jed.

Topla solata iz mladega krompirja, slanine in modrega sira

Modri sir, šampinjoni in solata lahko iz mladega krompirja, ki smo ga vajeni v vlogi priloge, naredijo izjemno glavno jed.

Čas priprave 50 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 500 g manjšega mladega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 4 rezine slanine
  • 150 g šampinjonov
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 100 g špinače in vodne kreše
  • 100 g kremastega sira z modro plesnijo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

  • 500 g manjšega mladega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 4 rezine slanine
  • 150 g šampinjonov
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 100 g špinače in vodne kreše
  • 100 g kremastega sira z modro plesnijo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 220 °C. Krompir operemo in ga razčetverimo. Čebulo olupimo in vsako narežemo na 6 rezin. Slanino narežemo na večje kose. Šampinjone operemo, očistimo in narežemo na rezine. Krompirjeve rezine damo na pekač, jih posujemo s soljo in prelijemo z žlico olja. Pečemo 20 minut, nato pa krompirju dodamo še rezine čebule. Vse skupaj dobro pretresemo in pečemo še 20 minut, da postane krompir zlato rjav, čebula pa mehka in karamelizirana. Pustimo, da se ohladi do mlačnega.

2

V primerno veliki ponvi hrustljavo prepražimo slanino. Dodamo šampinjone in jih pražimo približno 5 minut, da postanejo mehki. Medtem pripravimo preliv tako, da v skodelici premešamo gorčico, kis, preostalo olje in kapljico vode.

3

V veliko skledo damo krompir, čebulo, slanino in šampinjone. Dodamo še oprane liste špinače in vodno krešo, vse prelijemo s pripravljenim prelivom in dobro premešamo. Razdelimo na 4 krožnike, posujemo s koščki sira in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.