
Testenine z bučo, gobami in žajbljem
Jeseni imamo slastne pridelke za pripravo odličnih testenin.
Testenine z bučo, gobami in žajbljem
Jeseni imamo slastne pridelke za pripravo odličnih testenin.

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g mesa maslene buče
- 2 stroka česna
- nekaj žajbljevih listov
- 140 g gob
- 170 g testenin
- 1 žlica sveže naribanega parmezana
- sol
- poper
- malo parmezana za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 300 g mesa maslene buče
- 2 stroka česna
- nekaj žajbljevih listov
- 140 g gob
- 170 g testenin
- 1 žlica sveže naribanega parmezana
- sol
- poper
- malo parmezana za posip
Postopek
Bučno meso narežemo na manjše kose. Česen olupimo in grobo nasekljamo. Prav tako grobo nasekljamo žajbljeve liste. Gobe dobro očistimo in narežemo na rezine.
V primerno veliki ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo bučno meso, česen in žajbelj. Pražimo nekaj minut, da vse skupaj rahlo porjavi. Prilijemo malo vode, nato pa kuhamo še 15 minut, da bučno meso postane mehko in da vsa tekočina izpari. Dodamo gobe in pražimo še 5 minut. Jed večkrat premešamo. Na koncu začinimo s soljo in poprom.
Medtem v vreli slani vodi skuhamo testenine in jih odcedimo; nekaj tekočine od kuhanja prihranimo. Skupaj s prihranjeno tekočino jih zmešamo z bučno omako in parmezanom. Preden jed postrežemo, jo posujemo še z malo parmezana.
Nasvet
Namesto testenin lahko iz zgoraj navedenih sestavin naredimo tudi rižoto. Medtem ko pražimo bučno meso, česen in žajbelj, v primerno veliki ponvi posteklenimo 350 g riža na žlici olja. Postopoma dodajamo vročo zelenjavno jušno osnovo. Ko se riž skuha in postane kremast, primešamo bučno mešanico, ga posujemo z naribanim parmezanom in postrežemo.