© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tempura z lignji

Tempura z lignji

Čas priprave 1 h + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI3667070@Roy-Brett-076_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 3 srednje veliki lignji
  • rastlinsko olje za cvrenje
  • 1 limeta, ko postrežemo

testo

  • sol
  • majhen šopek koriandra, sesekljanega
  • 70 g koruznega škroba
  • 30 g moke
  • 0,8 dl mrzle gazirane mineralne vode
  • majhna pest zdrobljenega ledu
  • beli poper

omaka nam jim

  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 0,4 dl limetinega soka (iz 3–4 limet)
  • 0,4 dl ribje kakovostne ribje omake (nam-pla)
  • 2 rdeča čilija, drobno sesekljana
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 30 g svežega ingverja, drobno sesekljanega
  • 50 g popraženih indijskih oreškov ali arašidov, drobno sesekljanih
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 3 srednje veliki lignji
  • rastlinsko olje za cvrenje
  • 1 limeta, ko postrežemo

testo

  • sol
  • majhen šopek koriandra, sesekljanega
  • 70 g koruznega škroba
  • 30 g moke
  • 0,8 dl mrzle gazirane mineralne vode
  • majhna pest zdrobljenega ledu
  • beli poper

omaka nam jim

  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 0,4 dl limetinega soka (iz 3–4 limet)
  • 0,4 dl ribje kakovostne ribje omake (nam-pla)
  • 2 rdeča čilija, drobno sesekljana
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 30 g svežega ingverja, drobno sesekljanega
  • 50 g popraženih indijskih oreškov ali arašidov, drobno sesekljanih

Postopek

1

Lignje očistimo tako, da s prsti sežemo v notranjost in nežno sprostimo notranje organe. Previdno izpulimo lovke skupaj z notranjostjo in pazimo, da ostane vrečka s črnilom nepoškodovana (nič hudega, če se poškoduje, le malo bolj bomo morali očistiti lignje).

LI3667060@Roy Brett 002
2

Lovke prerežemo tik nad očmi. Dolge lovke prerežemo na pol, lahko pa jih pustimo cele, če niso predolge. Notranjost lignja in glavo zavržemo.

LI3667061@Roy Brett 007
3

Izvlečemo pero (sežemo v telo in ga z lahkoto primemo – videti je kot prosojna plastična paličica) in ga zavržemo.

LI3667062@Roy Brett 008
4

S prsti odstranimo krila z obeh strani lignja. Potegnemo kožo s telesa in kril ter oboje damo na stran, kožo pa zavržemo.

LI3667063@Roy Brett 010
5

Pripravimo telo. Po črti, kjer je bilo pero (to zlahka vidimo) z ostrim nožem odpremo telo. Po notranjosti zarežemo križkraž črte in telo narežemo na grižljaj velike kose. Dobro splaknemo lovke, krila in telo ter preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo, kjer počakajo na pripravo.

LI3667065@Roy Brett 024
6

Omako pripravimo tako, da sladkor raztopimo v soku limete in ribji omaki. Vmešamo čili, česen, ingver in oreške ter damo na stran.

LI3667066@Roy Brett 044
7

Za testo zmešamo škrob in moko ter ju začinimo s ščepcem soli in sveže mletega belega popra. Vmešamo gazirano mineralno vodo in zdrobljen led, nato pa še koriander.

LI3667067@Roy Brett 050
8

V cvrtniku ali globoki ponvi z debelim dnom segrejemo olje (ne več kot za polovico višine) na 180 °C ali dokler košček kruha, ki ga vržemo v olje, ne porjavi v 45 sekundah. Lignje osušimo, jih damo v testo in dobro premešamo. Ocvremo jih v dveh porcijah in s prsti ločimo koščke, preden jih spustimo v olje.

LI3667068@Roy Brett 061
9

Cvremo jih 2 do 3 minute, da so hrustljavi in rahlo obarvani, nato jih razmastimo na kuhinjskih brisačah in solimo. V omako vmešamo koriander in jo preložimo v skledico. Postrežemo jo z lignji, ki jih pokapljamo z limetinim sokom.

 

LI3667069@Roy-Brett-072_318x220_acf_cropped-1

lignji

Lignje lahko pripravimo vnaprej in jih shranimo v hladilniku (lahko kupimo že očiščene), testo pa zmešamo tik pred zdajci, da bo res mrzlo, ko bo šlo v olje. Bolj mrzlo je testo, bolj lahkotni in hrustljavi bodo lignji.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.