
Tajska solata z avokadom, rakci in pomelom
Noro slastna solata s tajskim pridihom
Tajska solata z avokadom, rakci in pomelom
Noro slastna solata s tajskim pridihom

Sestavine
- 1 zrel avokado
- 1 drobno sesekljana šalotka
- 1 sesekljan rdeč čili brez semen
- 1 pomelo ali grenivka
- 250 g kuhanih rakcev
- 1 majhna glava mehke solate
- 2 žlici nasekljanih koriandrovih lističev
- 2 žlici grobo nasekljanih praženih soljenih arašidov
preliv
- 5 žlic soka pomela, grenivke ali limete
- 2 žlici ribje omake
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 zrel avokado
- 1 drobno sesekljana šalotka
- 1 sesekljan rdeč čili brez semen
- 1 pomelo ali grenivka
- 250 g kuhanih rakcev
- 1 majhna glava mehke solate
- 2 žlici nasekljanih koriandrovih lističev
- 2 žlici grobo nasekljanih praženih soljenih arašidov
preliv
- 5 žlic soka pomela, grenivke ali limete
- 2 žlici ribje omake
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Pomelo ali grenivko filiramo, sok pa prestrežemo in prihranimo za preliv. (Pomelo je lahko suh in nima zadosti soka, zato ga lahko nadomestimo s sokom limete.)
Štiri žlice soka damo v ponvico in dodamo ribjo omako in sladkor. Kuhljamo približno 2 minuti, da se naredi gosta sirupasta omaka, nato jo ohladimo.
Solatne liste natrgamo, operemo in posušimo. Avokado razpolovimo, odstranimo koščico, meso pa narežemo na rezine in zmešamo s šalotko, čilijem in preostalim sokom. Razdelimo ga v solatne sklede, dodamo še meso pomela ali grenivke, rakce, solatne liste in koriander. Pokapljemo s prelivom in potresemo z nasekljanimi arašidi.