
Dišeča drevesca
Dišeča drevesca

Sestavine
- 300 g mehkega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička sveže zmletega ingverja
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- ščepec soli
- 1 žlička mandljeve arome
- 3 žlice mleka
- 480 g moke
beljakova glazura za okras
- 1 beljak
- sladkor v prahu

Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.
Sestavine
- 300 g mehkega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička sveže zmletega ingverja
- ¼ žličke mletih nageljnovih žbic
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- ščepec soli
- 1 žlička mandljeve arome
- 3 žlice mleka
- 480 g moke
beljakova glazura za okras
- 1 beljak
- sladkor v prahu
Postopek
Maslo zmešamo s sladkorjem, začimbami, mandljevo aromo in mlekom v kremno zmes. Nato z rokami vgnetemo moko. Testo zavijemo v folijo in ga damo za nekaj ur v hladilnik. Testo razvaljamo 3 do 4 mm debelo in z modelčkom za kekse izrežemo drevesca. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 10 do 15 minut.
Glazuro pripravimo tako, da beljak zmešamo z metlico za sneg in med stalnim mešanjem dodamo toliko presejanega sladkorja v prahu, da dobimo precej čvrsto maso, ki pa jo še vedno lahko dobro brizgamo. Ohlajene kekse okrasimo z beljakovo glazuro.
Nasvet
Da bi se glazura lepo svetila, vmešamo vanjo dve do tri kapljice limonovega soka.