© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom

Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!

Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom

Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!

Čas priprave 3 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Svinjina-s-pomaranco-olivami-in-lovorom_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 85 g na soncu posušenih in v olje vloženih paradižnikov
  • 2–3 žlice olja od paradižnikov
  • 1 kg svinjskega plečeta
  • 2 žlici moke
  • 400 g šalotke
  • 1 čebula
  • 3 lovorovi listi
  • nekaj vejic timijana
  • 5 strokov česna
  • 4 dl rdečega vina
  • 1 rezina pomarančne lupine
  • sok 1 pomaranče
  • 3,5 dl piščančje jušne osnove
  • 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 800 g večjih krompirjev
  • 70 g odcejenih črnih oliv

Sestavine

  • 85 g na soncu posušenih in v olje vloženih paradižnikov
  • 2–3 žlice olja od paradižnikov
  • 1 kg svinjskega plečeta
  • 2 žlici moke
  • 400 g šalotke
  • 1 čebula
  • 3 lovorovi listi
  • nekaj vejic timijana
  • 5 strokov česna
  • 4 dl rdečega vina
  • 1 rezina pomarančne lupine
  • sok 1 pomaranče
  • 3,5 dl piščančje jušne osnove
  • 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 800 g večjih krompirjev
  • 70 g odcejenih črnih oliv

Postopek

1

V večji nepregorni posodi segrejemo žlico olja od paradižnikov. Meso narežemo na kocke, posolimo in povaljamo v moki. Odvečno moko odstranimo, kocke svinjine pa prepražimo na olju; verjetno ne bomo mogli popeči vsega mesa hkrati, zato to naredimo v dveh delih. Če je potrebno, dodamo še malo olja za peko drugega dela mesa. Hrustljavo pečene kocke shranimo v veliko skledo.

2

Šalotke, čebulo in česen olupimo, šalotke pustimo cele, čebulo in česen pa narežemo na tanke rezine. V posodo, v kateri smo pekli meso, damo žlico olja, šalotke, čebulo, lovorove liste in vejice timijana ter pražimo 5 minut, da vse skupaj le rahlo porjavi. Primešamo česen in grobo narezane posušene paradižnike ter pražimo še kakšno minuto, nato vse skupaj stresemo v skledo k svinjini.

3

V isto posodo nato vlijemo vino in pomarančni sok ter dodamo še rezino pomarančne lupine. Zavremo in pustimo močno vreti približno 5 minut, nato v omako dodamo svinjino s čebulo in šalotkami.

4

Pečico segrejemo na 160 °C. Krompir olupimo, razpolovimo in narežemo na debelejše rezine. Dodamo ga k mesu, prilijemo še juho in paradižnik, dodamo olive in segrejemo; pazimo, da je krompir potlačen v tekočino. Posodo pokrijemo tako, da je na eni strani še vedno malo priprta, postavimo jo v pečico in dušimo 2 uri in pol. Meso naj se tako zmehča, da ga lahko z žlico razpolovimo. Iz posode odstranimo morebitno maščobo, jed pa pred postrežbo pustimo nekaj minut počivati.

Priljubljeni recepti

Ingverjeve ledenke

Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne

30 min
Enostavno

Vaniljevi rogljički

So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.

40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.