
Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom
Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!
Svinjina s pomarančo, olivami in lovorom
Mehko meso, prelito z vinom, mediteranske olive, paradižnik in lovor … vsi bodo zahtevali še!

Sestavine
- 85 g na soncu posušenih in v olje vloženih paradižnikov
- 2–3 žlice olja od paradižnikov
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 žlici moke
- 400 g šalotke
- 1 čebula
- 3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- 5 strokov česna
- 4 dl rdečega vina
- 1 rezina pomarančne lupine
- sok 1 pomaranče
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 800 g večjih krompirjev
- 70 g odcejenih črnih oliv

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 85 g na soncu posušenih in v olje vloženih paradižnikov
- 2–3 žlice olja od paradižnikov
- 1 kg svinjskega plečeta
- 2 žlici moke
- 400 g šalotke
- 1 čebula
- 3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- 5 strokov česna
- 4 dl rdečega vina
- 1 rezina pomarančne lupine
- sok 1 pomaranče
- 3,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 800 g večjih krompirjev
- 70 g odcejenih črnih oliv
Postopek
V večji nepregorni posodi segrejemo žlico olja od paradižnikov. Meso narežemo na kocke, posolimo in povaljamo v moki. Odvečno moko odstranimo, kocke svinjine pa prepražimo na olju; verjetno ne bomo mogli popeči vsega mesa hkrati, zato to naredimo v dveh delih. Če je potrebno, dodamo še malo olja za peko drugega dela mesa. Hrustljavo pečene kocke shranimo v veliko skledo.
Šalotke, čebulo in česen olupimo, šalotke pustimo cele, čebulo in česen pa narežemo na tanke rezine. V posodo, v kateri smo pekli meso, damo žlico olja, šalotke, čebulo, lovorove liste in vejice timijana ter pražimo 5 minut, da vse skupaj le rahlo porjavi. Primešamo česen in grobo narezane posušene paradižnike ter pražimo še kakšno minuto, nato vse skupaj stresemo v skledo k svinjini.
V isto posodo nato vlijemo vino in pomarančni sok ter dodamo še rezino pomarančne lupine. Zavremo in pustimo močno vreti približno 5 minut, nato v omako dodamo svinjino s čebulo in šalotkami.
Pečico segrejemo na 160 °C. Krompir olupimo, razpolovimo in narežemo na debelejše rezine. Dodamo ga k mesu, prilijemo še juho in paradižnik, dodamo olive in segrejemo; pazimo, da je krompir potlačen v tekočino. Posodo pokrijemo tako, da je na eni strani še vedno malo priprta, postavimo jo v pečico in dušimo 2 uri in pol. Meso naj se tako zmehča, da ga lahko z žlico razpolovimo. Iz posode odstranimo morebitno maščobo, jed pa pred postrežbo pustimo nekaj minut počivati.