Kaj boste skuhali danes?
Telečja jetrca z gobami na popečenem kruhu
Ne marate jetrc? Ta jed vas bo spreobrnila!
Telečja jetrca z gobami na popečenem kruhu
Ne marate jetrc? Ta jed vas bo spreobrnila!
Sestavine
- 8 rezin pancete
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 rezine telečjih jeter (pribl. 500 g)
- 50 g masla
- majhen šopek žajblja
- ½ majhnega šopka timijana
- 4 šalotke
- 300 g mešanih gob
- lupina in sok ½ limone
- sol
- poper
- 4 rezine kruha
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 8 rezin pancete
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 rezine telečjih jeter (pribl. 500 g)
- 50 g masla
- majhen šopek žajblja
- ½ majhnega šopka timijana
- 4 šalotke
- 300 g mešanih gob
- lupina in sok ½ limone
- sol
- poper
- 4 rezine kruha
Postopek
Osmukamo lističe timijana in žajblja in večino žajbljevih listov sesekljamo. Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. Gobe očistimo in narežemo, če so velike. Panceto hrustljavo popečemo v ponvi in jo odložimo na kuhinjsko brisačko.
V ponvi močno segrejemo olje in jetra pečemo na vsaki strani 1 do 2 minuti, da so v notranjosti še rožnata. Proti koncu peke v ponev dodamo polovico masla, in ko se stopi, z njim polivamo rezine jeter. Odložimo jih na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo počivati 10 do 15 minut.
V ponev damo sesekljan žajbelj, lističe timijana, šalotko, gobe in rezance limonove lupine. Na zelo močnem ognju pražimo nekaj minut, nato dodamo limonov sok, malo soli in popra. Dušimo še 3 do 5 minut, da se naredi omaka in se gobe skuhajo.
V majhni kozici segrejemo preostalo maslo, da se začne peniti. Dodamo cele žajbljeve liste, pražimo jih nekaj minut, da postanejo hrustljavi, in jih odložimo na kuhinjsko brisačko.
Rezine kruha popečemo in nanje naložimo jetra, ki jih obložimo z gobovo zmesjo, na vrh pa položimo panceto in hrustljav žajbelj. Takoj postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.