
T-bone na žaru
T-bone je po mnenju številnih nesporni kralj žara
T-bone na žaru
T-bone je po mnenju številnih nesporni kralj žara

Sestavine
- meso hrbta mlade govedine s kostjo v obliki črke T (T-bone steak)
- groba morska sol

Jezerškove delavnice kuhanja brez odpadkov
V Jezerškovi kuhinji učijo, kako iz sestavin, ki bi jih sicer zavrgli, pripraviti okusne in ustvarjalne jedi.

Bralka sprašuje "Ali za kuhanje res potrebujem kakovostno vino?"
Pri kuhanju z vinom se lahko zdi, da kakovost le-tega na končno jed nima vpliva, saj se bo vino tako ali tako pokuhalo. Pa vendar je izbira še kako pomembna.

Sladko kislo: borovničev kolač z limonino glazuro
V tem kolaču se ob vsakem ugrizu prepleta sveža sladko-kisla igra, za katero si boste želeli, da se nikoli ne konča. Pa vendarle ne pozabimo, da je najlepše deliti.
Sestavine
- meso hrbta mlade govedine s kostjo v obliki črke T (T-bone steak)
- groba morska sol
Postopek
Če imamo cel kos govejega hrbta, ga narežemo na 300 do 1000 g težke steake in jih zorimo v olju. Zorjene steake položimo na segreto rešetko žara nad žerjavico in jih po zgornji strani solimo z grobo morsko soljo. Ko je steak na spodnji strani pečen, ga obrnemo in posolimo še zgornjo stran. Če želimo rožnato zapečen 500-gramski zrezek, ga pečemo 20 do 25 minut, srednje pečenega pečemo 30 do 35 minut, dobro pečenega pa 40 do 50 minut. Pečen zrezek ponudimo s krompirjem, pečenim v lupini (papa asada), na žaru pečeno zelenjavo in paradižnikovo, kislo ter pikantno omako.
Priloge
Papa asada (Krompir v lupini)
Pečico segrejemo na 180 °C. Neolupljen krompir operemo, ga postavimo na pekač (brez olja) in pečemo v pečici približno 90 minut. Pečenega po sredini zarežemo in nadevamo s kislo smetano.
Omaka argentino (Paradižnikova omaka)
Na oljčnem olju prepražimo eno sesekljano čebulo in eno na kocke narezano papriko. Dodamo 250-gramsko pločevinko pelatov, solimo, popramo in dodamo sesekljan česen ter žlico sladkorja. Omako kuhamo tako dolgo, da zelenjava razpade (približno 2 uri), nato jo fino sesekljamo s paličnim mešalnikom. Ponudimo jo ohlajeno. Omako lahko v hladilniku hranimo dva tedna.
Omaka criollo (Kisla omaka)
Omako criollo pripravimo tako, da 4 sveže paprike in 4 čebule narežemo na drobne kocke. Zalijemo s 3 dl oljčnega olja in 3 dl jabolčnega kisa. Omako lahko hranimo v hladilniku dva tedna.
Omaka čimičuri (Pikantna omaka)
Šopek peteršilja sesekljamo. Dodamo enako količino majarona in origana ter sesekljan čili japaleño (ali v prahu) po okusu. Zalijemo s 3 dl vrele vode in premešamo. Dodamo 2 sesekljana stroka česna, sladko mleto papriko, lovorjev list in oljčno olje ter premešamo. Tudi to omako ponudimo hladno. V hladilniku jo lahko hranimo dva tedna. Dlje kot omaka stoji, bolj je pikantna.