
T-bone na žaru
T-bone je po mnenju številnih nesporni kralj žara
T-bone na žaru
T-bone je po mnenju številnih nesporni kralj žara

Sestavine
- meso hrbta mlade govedine s kostjo v obliki črke T (T-bone steak)
- groba morska sol

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.

Recept za svinjska rebrca, ki se kar stopijo v ustih
Ni ga piknika brez čevapčičev, pleskavic, stejkov in perutničk, a kraljestvo žara pripada svinjini - od kotletov, in slanine, pa do ribice, reber in klobas. A kako pripraviti sočno svinjsko meso na žaru, ki se bo kar stopilo v ustih?

Recepti za tople in hladne poletne juhe
Tudi v toplejših mesecih prijajo juhe, kajpak prilagojene sezoni. Kadar je zunaj vroče, se ohladimo s hladno melonino juho ali pripravimo bučno juho z meto, ki tudi osveži. Kaj pa na deževne dni? Mi takrat stavimo na krompirjevo juho z veliko drobnjaka. Pa vi?
Sestavine
- meso hrbta mlade govedine s kostjo v obliki črke T (T-bone steak)
- groba morska sol
Postopek
Če imamo cel kos govejega hrbta, ga narežemo na 300 do 1000 g težke steake in jih zorimo v olju. Zorjene steake položimo na segreto rešetko žara nad žerjavico in jih po zgornji strani solimo z grobo morsko soljo. Ko je steak na spodnji strani pečen, ga obrnemo in posolimo še zgornjo stran. Če želimo rožnato zapečen 500-gramski zrezek, ga pečemo 20 do 25 minut, srednje pečenega pečemo 30 do 35 minut, dobro pečenega pa 40 do 50 minut. Pečen zrezek ponudimo s krompirjem, pečenim v lupini (papa asada), na žaru pečeno zelenjavo in paradižnikovo, kislo ter pikantno omako.
Priloge
Papa asada (Krompir v lupini)
Pečico segrejemo na 180 °C. Neolupljen krompir operemo, ga postavimo na pekač (brez olja) in pečemo v pečici približno 90 minut. Pečenega po sredini zarežemo in nadevamo s kislo smetano.
Omaka argentino (Paradižnikova omaka)
Na oljčnem olju prepražimo eno sesekljano čebulo in eno na kocke narezano papriko. Dodamo 250-gramsko pločevinko pelatov, solimo, popramo in dodamo sesekljan česen ter žlico sladkorja. Omako kuhamo tako dolgo, da zelenjava razpade (približno 2 uri), nato jo fino sesekljamo s paličnim mešalnikom. Ponudimo jo ohlajeno. Omako lahko v hladilniku hranimo dva tedna.
Omaka criollo (Kisla omaka)
Omako criollo pripravimo tako, da 4 sveže paprike in 4 čebule narežemo na drobne kocke. Zalijemo s 3 dl oljčnega olja in 3 dl jabolčnega kisa. Omako lahko hranimo v hladilniku dva tedna.
Omaka čimičuri (Pikantna omaka)
Šopek peteršilja sesekljamo. Dodamo enako količino majarona in origana ter sesekljan čili japaleño (ali v prahu) po okusu. Zalijemo s 3 dl vrele vode in premešamo. Dodamo 2 sesekljana stroka česna, sladko mleto papriko, lovorjev list in oljčno olje ter premešamo. Tudi to omako ponudimo hladno. V hladilniku jo lahko hranimo dva tedna. Dlje kot omaka stoji, bolj je pikantna.