
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko

Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol

Kako postreči burrato? Ideje za popolne poletne krožnike
Burrata velja za kraljico italijanskih sirov in prav je tako. S poletnim paradižnikom, baziliko in oljčnim oljem je sanjska, a to ni naš edini predlog za postrežbo.

Pripravite najboljši espresso tonik za poletno osvežitev in poživitev
Espresso tonik, svetovna kavna uspešnica, je pred leti na dolg poletni dan izumil nek švedski barista. Je pred vami dolg dan? Popestrite si ga s to fino pijačo.

Idrija vabi na izlet in obed
Pustite se zapeljati Idriji in njeni bogati zgodovini, razgledom ter vrsti tradicionalnih jedi, ki vas bodo očarale in nasitile. Kaj jesti, ko obiščete Idrijo?
Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol
Postopek
Topinambur olupimo, narežemo na majhne kocke in skuhamo do mehkega. Treviški radič in olive narežemo na tanke rezine. Svežo papriko operemo, jo položimo v naoljen pekač in pečemo v pečici 20 minut na 155 °C. Ohlajeno papriko olupimo in ji odstranimo semena. Kuhanemu topinamburju dodamo narezan treviški radič, olive, oljčno olje in sol. Dobro premešamo in damo v model (velik približno 3 x 3 cm). Na vrh modela dodamo rezino pripravljene paprike. Pečemo v pečici približno 10 minut pri temperaturi 150 °C.
File škarpine popečemo na oljčnem olju, na vsaki strani približno 5 minut. Proti koncu pečenja dodamo morsko travo.
Žafranovo omako pripravimo tako, da v kozico damo malo masla in žafran, prepražimo, nato zalijemo z ribjo osnovo in kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Potem precedimo in dodamo 1 g gelespesse. Za vinsko omako v kozici raztopimo maslo, nato prilijemo rdeče vino in kuhamo tako dolgo, da alkohol izhlapi. Na koncu dodamo še 1 g gelespesse, da omako zgostimo.
Na sredino krožnika položimo morsko travo in na njo file škarpine. Topinamburjevo zloženko položimo poleg fileja in okrasimo s kapljicami obeh omak.