Kaj boste skuhali danes?
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko
Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol
Praznična peka: katere piškote lahko pripravite že novembra
Praznični čas bo vsak čas tu. Pričakajte ga z domačimi piškoti, a brez nepotrebnega stresa.
Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.
Pražen brstični ohrovt, ki prepriča tudi tiste, ki ga sicer ne marajo
Zadnje čase nas navdušuje pražen brstični ohrovt. V različici s pistacijami in granatnim jabolkom, pa ni le okusen, ampak tudi tako čudovito bravit!
Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol
Postopek
Topinambur olupimo, narežemo na majhne kocke in skuhamo do mehkega. Treviški radič in olive narežemo na tanke rezine. Svežo papriko operemo, jo položimo v naoljen pekač in pečemo v pečici 20 minut na 155 °C. Ohlajeno papriko olupimo in ji odstranimo semena. Kuhanemu topinamburju dodamo narezan treviški radič, olive, oljčno olje in sol. Dobro premešamo in damo v model (velik približno 3 x 3 cm). Na vrh modela dodamo rezino pripravljene paprike. Pečemo v pečici približno 10 minut pri temperaturi 150 °C.
File škarpine popečemo na oljčnem olju, na vsaki strani približno 5 minut. Proti koncu pečenja dodamo morsko travo.
Žafranovo omako pripravimo tako, da v kozico damo malo masla in žafran, prepražimo, nato zalijemo z ribjo osnovo in kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Potem precedimo in dodamo 1 g gelespesse. Za vinsko omako v kozici raztopimo maslo, nato prilijemo rdeče vino in kuhamo tako dolgo, da alkohol izhlapi. Na koncu dodamo še 1 g gelespesse, da omako zgostimo.
Na sredino krožnika položimo morsko travo in na njo file škarpine. Topinamburjevo zloženko položimo poleg fileja in okrasimo s kapljicami obeh omak.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov
Pečena orada s katalonsko solato (salso romesco)
Brezglutensko testo za pico
Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik