
Kaj boste skuhali danes?
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko

Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol

Ko pade odpornost: kvarnerska mineštra, ki ogreje telo in dušo
V Reki se pleše in poje, a tudi dobro je, saj tam živijo kuharice, ki prisegajo na lokalne sestavine in tradicijo.

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.
Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol
Postopek
Topinambur olupimo, narežemo na majhne kocke in skuhamo do mehkega. Treviški radič in olive narežemo na tanke rezine. Svežo papriko operemo, jo položimo v naoljen pekač in pečemo v pečici 20 minut na 155 °C. Ohlajeno papriko olupimo in ji odstranimo semena. Kuhanemu topinamburju dodamo narezan treviški radič, olive, oljčno olje in sol. Dobro premešamo in damo v model (velik približno 3 x 3 cm). Na vrh modela dodamo rezino pripravljene paprike. Pečemo v pečici približno 10 minut pri temperaturi 150 °C.
File škarpine popečemo na oljčnem olju, na vsaki strani približno 5 minut. Proti koncu pečenja dodamo morsko travo.
Žafranovo omako pripravimo tako, da v kozico damo malo masla in žafran, prepražimo, nato zalijemo z ribjo osnovo in kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Potem precedimo in dodamo 1 g gelespesse. Za vinsko omako v kozici raztopimo maslo, nato prilijemo rdeče vino in kuhamo tako dolgo, da alkohol izhlapi. Na koncu dodamo še 1 g gelespesse, da omako zgostimo.
Na sredino krožnika položimo morsko travo in na njo file škarpine. Topinamburjevo zloženko položimo poleg fileja in okrasimo s kapljicami obeh omak.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hruškova pita z jagodičjem
Pastilla z račko, marelicami in pinjolami
Pastilla je tradicionalna maroška jed iz vlečenega testa z mesnim nadevom. Tokrat smo jo pripravili z račko.
Ramstek s pestom iz lešnikov, vodne kreše in čilija
Ta ramstek bo odlična izbira za vašega najljubšega mesojedca
Mafini z jabolčno čežano
Slastni mafini s čežano kot pestra različica slovenskega tradicionalnega zajtrka