© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko

File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
file skarpine na morski travi s topinamburjevo zlozenko

Sestavine

  • 200 g fileja škarpine
  • 100 g morske trave
  • 200 g topinamburja
  • 80 g treviškega radiča
  • 40 g črnih oliv
  • 2 sveži rdeči papriki
  • 40 g masla
  • 10 g žafrana
  • 1,5 dl ribje osnove (fonda)
  • 0,2 g gelespesse
  • 1,5 dl rdečega vina
  • oljčno olje
  • sol

Sestavine

  • 200 g fileja škarpine
  • 100 g morske trave
  • 200 g topinamburja
  • 80 g treviškega radiča
  • 40 g črnih oliv
  • 2 sveži rdeči papriki
  • 40 g masla
  • 10 g žafrana
  • 1,5 dl ribje osnove (fonda)
  • 0,2 g gelespesse
  • 1,5 dl rdečega vina
  • oljčno olje
  • sol

Postopek

1

Topinambur olupimo, narežemo na majhne kocke in skuhamo do mehkega. Treviški radič in olive narežemo na tanke rezine. Svežo papriko operemo, jo položimo v naoljen pekač in pečemo v pečici 20 minut na 155 °C. Ohlajeno papriko olupimo in ji odstranimo semena. Kuhanemu topinamburju dodamo narezan treviški radič, olive, oljčno olje in sol. Dobro premešamo in damo v model (velik približno 3 x 3 cm). Na vrh modela dodamo rezino pripravljene paprike. Pečemo v pečici približno 10 minut pri temperaturi 150 °C.

2

File škarpine popečemo na oljčnem olju, na vsaki strani približno 5 minut. Proti koncu pečenja dodamo morsko travo.

3

Žafranovo omako pripravimo tako, da v kozico damo malo masla in žafran, prepražimo, nato zalijemo z ribjo osnovo in kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Potem precedimo in dodamo 1 g gelespesse. Za vinsko omako v kozici raztopimo maslo, nato prilijemo rdeče vino in kuhamo tako dolgo, da alkohol izhlapi. Na koncu dodamo še 1 g gelespesse, da omako zgostimo.

4

Na sredino krožnika položimo morsko travo in na njo file škarpine. Topinamburjevo zloženko položimo poleg fileja in okrasimo s kapljicami obeh omak.

Priljubljeni recepti

Dišeča juha s piščancem in lečo

Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov

45 min
Enostavno

Brezglutensko testo za pico

Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!

2 h 30 min
Enostavno

Telečji zrezki s pršutom in žajbljem

Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik

25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.