© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zvita pečenka z zelišči

Zvita svinjska pečenka bo kot nalašč za popestritev omizja ob posebnih priložnostih.

Zvita pečenka z zelišči

Zvita svinjska pečenka bo kot nalašč za popestritev omizja ob posebnih priložnostih.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sestavine

  • 1 kg svinjine brez kosti (prsi ali potrebušina)
  • sol
  • poper
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička gorčice
  • peteršilj
  • drobnjak
  • krebuljica
  • origano
  • kreša
  • kumina
  • 2 čebuli
  • 500 g svinjskih kosti
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 kg svinjine brez kosti (prsi ali potrebušina)
  • sol
  • poper
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička gorčice
  • peteršilj
  • drobnjak
  • krebuljica
  • origano
  • kreša
  • kumina
  • 2 čebuli
  • 500 g svinjskih kosti

Postopek

1

Z mesa previdno odstranimo kožo in jo prihranimo. Zgornjo stran mesa začinimo s soljo in sveže zmletim poprom, spodnjo stran pa natremo s strtim česnom, tanko namažemo z gorčico ter potresemo s sveže nasekljanimi zelišči in kumino. Nato premazano in obloženo meso trdno zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico.

2

Prihranjeno kožo narežemo na koščke. Po dnu pekača razporedimo svinjske kosti, grobo narezano čebulo, česen in koščke kože, dodamo povezano mesno rulado, dolijemo malo juhe ali vode ter pečemo na srednjem vodilu v pečici pri 220 °C približno 2 uri. Pečenko med peko po potrebi zalivamo z vodo ali juho.

3

Zvito svinjsko pečenko narežemo na rezine in ponudimo s poljubnimi prilogami.

Nasvet

Če želimo, lahko k zviti pečenki prav enostavno pripravimo še omako. Kosti in kožo v pekaču pomokamo z žlico moke, prepražimo, dolijemo vodo, dobro povremo, nato pa omako precedimo in pretlačimo ter ponudimo.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.