
Kitajska dušena svinjina s slivami
Kitajska dušena svinjina s slivami

Sestavine
- 1 ¼ kg svinjske potrebušine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 čebula
- šop mlade čebulice
- 50 g svežega ingverja
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 1 žlica kitajske mešanice petih začimb
- 5 janeževih zvezd
- 1 cimetova palčka
- 85 g temnega sladkorja muskovado
- 4 žlice omake hoisin
- 4 žlice svetle sojine omake
- 4 žlice temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup
- 2 žlici ingverjevega sirupa
- 1 piščančja jušna kocka
- 450 g sliv
- sol
- poper
- jasminov riž in azijska zelenjava (npr. bok čoj) za prilogo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 ¼ kg svinjske potrebušine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 čebula
- šop mlade čebulice
- 50 g svežega ingverja
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 1 žlica kitajske mešanice petih začimb
- 5 janeževih zvezd
- 1 cimetova palčka
- 85 g temnega sladkorja muskovado
- 4 žlice omake hoisin
- 4 žlice svetle sojine omake
- 4 žlice temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup
- 2 žlici ingverjevega sirupa
- 1 piščančja jušna kocka
- 450 g sliv
- sol
- poper
- jasminov riž in azijska zelenjava (npr. bok čoj) za prilogo
Postopek
Zelo veliko kozico napolnimo z vodo, jo osolimo in zavremo. Svinjini odstranimo odvečno maščobo in jo kuhamo 15 minut. Meso ohladimo na sobno temperaturo, ga narežemo na 4 cm velike koščke in osušimo.
V veliki ognjevarni posodi segrejemo malo olja in na njem popečemo meso. Ker je količina mesa večja, moramo meso popeči v več delih. Ko je rjavo zapečeno, ga odstavimo z ognja in prihranimo. Čebulo grobo nasekljamo in jo skupaj z belimi deli mlade čebulice (zelene dele prihranimo), olupljenim in nasekljanim ingverjem, česnom in koriandrovimi stebli (listke prihranimo) zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo pasto.
Ko popečemo meso, posodo obrišemo, dodamo pripravljeno pasto in malo vode ter nežno segrevamo, da se zmehča. Vmešamo kitajsko mešanico petih začimb, janeževe zvezde, cimet in 1 žličko mletega popra. Kuhamo eno minuto, nato dodamo sladkor, obe sojini omaki, omako hoisin, kis, na kocke narezani kroglici vloženega ingverja in ingverjev sirup. Dodamo meso in sokove, ki so se nabrali od mesa, v posodo nadrobimo še jušno kocko in prilijemo toliko vode, da pokrije sestavine. Slive narežemo na četrtine, jim odstranimo koščice in tretjino sliv priložimo jedi. Medtem ko se jed počasi kuha, pečico segrejemo na 160 °C. Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico za 2 uri in pol.
Svinjino preložimo v drugo posodo, jo pokrijemo s folijo in shranimo na toplo. Omako spet pristavimo, jo zavremo in kuhamo tako dolgo, da povre za polovico. Dodamo še preostale slive in kuhamo še nekaj minut, nato primešamo meso. Zelene dele mlade čebulice drobno narežemo in jih skupaj s koriandrovimi listki posujemo po jedi. Postrežemo z jasminovim rižem in zelenjavo.