
Kitajska dušena svinjina s slivami
Kitajska dušena svinjina s slivami

Sestavine
- 1 ¼ kg svinjske potrebušine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 čebula
- šop mlade čebulice
- 50 g svežega ingverja
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 1 žlica kitajske mešanice petih začimb
- 5 janeževih zvezd
- 1 cimetova palčka
- 85 g temnega sladkorja muskovado
- 4 žlice omake hoisin
- 4 žlice svetle sojine omake
- 4 žlice temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup
- 2 žlici ingverjevega sirupa
- 1 piščančja jušna kocka
- 450 g sliv
- sol
- poper
- jasminov riž in azijska zelenjava (npr. bok čoj) za prilogo

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.
Sestavine
- 1 ¼ kg svinjske potrebušine
- 2 žlici sončničnega olja
- 1 čebula
- šop mlade čebulice
- 50 g svežega ingverja
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 1 žlica kitajske mešanice petih začimb
- 5 janeževih zvezd
- 1 cimetova palčka
- 85 g temnega sladkorja muskovado
- 4 žlice omake hoisin
- 4 žlice svetle sojine omake
- 4 žlice temne sojine omake
- 2 žlici riževega kisa
- 2 kroglici ingverja, vloženega v sirup
- 2 žlici ingverjevega sirupa
- 1 piščančja jušna kocka
- 450 g sliv
- sol
- poper
- jasminov riž in azijska zelenjava (npr. bok čoj) za prilogo
Postopek
Zelo veliko kozico napolnimo z vodo, jo osolimo in zavremo. Svinjini odstranimo odvečno maščobo in jo kuhamo 15 minut. Meso ohladimo na sobno temperaturo, ga narežemo na 4 cm velike koščke in osušimo.
V veliki ognjevarni posodi segrejemo malo olja in na njem popečemo meso. Ker je količina mesa večja, moramo meso popeči v več delih. Ko je rjavo zapečeno, ga odstavimo z ognja in prihranimo. Čebulo grobo nasekljamo in jo skupaj z belimi deli mlade čebulice (zelene dele prihranimo), olupljenim in nasekljanim ingverjem, česnom in koriandrovimi stebli (listke prihranimo) zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo pasto.
Ko popečemo meso, posodo obrišemo, dodamo pripravljeno pasto in malo vode ter nežno segrevamo, da se zmehča. Vmešamo kitajsko mešanico petih začimb, janeževe zvezde, cimet in 1 žličko mletega popra. Kuhamo eno minuto, nato dodamo sladkor, obe sojini omaki, omako hoisin, kis, na kocke narezani kroglici vloženega ingverja in ingverjev sirup. Dodamo meso in sokove, ki so se nabrali od mesa, v posodo nadrobimo še jušno kocko in prilijemo toliko vode, da pokrije sestavine. Slive narežemo na četrtine, jim odstranimo koščice in tretjino sliv priložimo jedi. Medtem ko se jed počasi kuha, pečico segrejemo na 160 °C. Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico za 2 uri in pol.
Svinjino preložimo v drugo posodo, jo pokrijemo s folijo in shranimo na toplo. Omako spet pristavimo, jo zavremo in kuhamo tako dolgo, da povre za polovico. Dodamo še preostale slive in kuhamo še nekaj minut, nato primešamo meso. Zelene dele mlade čebulice drobno narežemo in jih skupaj s koriandrovimi listki posujemo po jedi. Postrežemo z jasminovim rižem in zelenjavo.