
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak

Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Preberite tudi

Preproste sladice z jagodami
Preproste sladice z jagodami, ki očarajo z okusom in izgledom – popolne za hitro sladko razvajanje v toplih dneh.

Svilnata maslena omaka - po korakih
Maslena omaka je klasična francoska osnovna omaka, ki jo poznamo tudi pod francoskim imenom beurre blanc.

Kako določiti višino kuhinjskega pulta
Kuhanje naj bo užitek, ne telovadba za hrbet! Odkrijte idealno višino kuhinjskega pulta za udobno ustvarjanje v kuhinji.
Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Postopek
Steak osušimo s kuhinjsko brisačo in ga premažemo z 1 žlico olja. Zmešamo sestavine za začimbno mešanico in z njo natremo steak. Pustimo, da se na hladnem marinira 2 uri; po uri in pol ga vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
Maslo pretlačimo s preostalimi sestavinami, ga oblikujemo v valj, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Na štedilniku razgrejemo nepregorno ponev za žar (ali drugo težko ponev), kar bo trajalo kakih 5 minut, zato bodimo potrpežljivi. Ko bo dovolj razgreta, se bo začela rahlo dimiti.
Steak potrepljamo, da odpadejo odvečne začimbe, ga pokapamo s še malo olja. Primemo ga s prijemalkami in ga v nekaj minutah najprej popečemo po obodu, da se maščoba stopi in porjavi. Nato steak položimo na ponev in pečemo še 4 do 5 minut na vsaki strani, da je ožgan in dobi lepo skorjico.
Ponev prenesemo v pečico za 6 do 8 minut, če želimo manj pečeno meso (medium rare). Notranja temperatura na najdebelejši strani mesa od kosti mora biti 60 °C. Nato ga pustimo počivati 10 minut, ne da bi ga pokrili. Nato ohlajeno maslo narežemo na rezine in z njim obložimo steak.