
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak

Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Preberite tudi

Kaj je najboljše za žerjavico: les, oglje ali briketi?
Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.

Recepti za jedi s spomladansko zelenjavo
Osvežite svoje obroke, poiščite svežo zelenjavo in jo čim bolj okusno pripravite.

Zelenjava na žaru: 6 svežih načinov, kako jo pripraviti drugače
Zelenjava na žaru zasije v solatah, namazih in prigrizkih. Odkrijte ideje, kako jo spremeniti v svežo prilogo ali nasiten obrok za naslednji dan.
Sestavine
- 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
- rastlinsko ali repično olje
začimbna mešanica
- 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
- 2 žlici kave za espresso
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica mlete paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega česna (v granulah)
- 2 žlički morske soli ali solnega cveta
- sveže zmlet črni poper
maslo
- 50 g zmehčanega masla
- 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
- naribana lupinica 1 bio limone
- sol
Postopek
Steak osušimo s kuhinjsko brisačo in ga premažemo z 1 žlico olja. Zmešamo sestavine za začimbno mešanico in z njo natremo steak. Pustimo, da se na hladnem marinira 2 uri; po uri in pol ga vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.
Maslo pretlačimo s preostalimi sestavinami, ga oblikujemo v valj, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Na štedilniku razgrejemo nepregorno ponev za žar (ali drugo težko ponev), kar bo trajalo kakih 5 minut, zato bodimo potrpežljivi. Ko bo dovolj razgreta, se bo začela rahlo dimiti.
Steak potrepljamo, da odpadejo odvečne začimbe, ga pokapamo s še malo olja. Primemo ga s prijemalkami in ga v nekaj minutah najprej popečemo po obodu, da se maščoba stopi in porjavi. Nato steak položimo na ponev in pečemo še 4 do 5 minut na vsaki strani, da je ožgan in dobi lepo skorjico.
Ponev prenesemo v pečico za 6 do 8 minut, če želimo manj pečeno meso (medium rare). Notranja temperatura na najdebelejši strani mesa od kosti mora biti 60 °C. Nato ga pustimo počivati 10 minut, ne da bi ga pokrili. Nato ohlajeno maslo narežemo na rezine in z njim obložimo steak.