
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 4 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
ko postrežemo
- vaflji ali piškoti
- jagodičje (po želji)

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 4 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
ko postrežemo
- vaflji ali piškoti
- jagodičje (po želji)
Postopek
Pest razkoščičenih češenj (približno 50 g) prihranimo, preostale damo v veliko kozico, dodamo smetano in 50 g sladkorja v prahu ter na srednjem ognju zavremo. Kuhljamo 5 minut, da se češnje začnejo mehčati. Previdno jih zmeljemo v mešalniku in skozi sito precedimo nazaj v kozico.
Rumenjake ločimo od beljakov. V skledo z rumenjaki dodamo malo vroče češnjeve kreme, dobro zmešamo in zmes vlijemo v ponev s češnjevo kremo. Kuhljamo 5 minut ali še več, da se zmes nekoliko zgosti. Gostoto kreme preverimo tako, da v kremo pomočimo leseno kuhalnico, in če krema ostane na hrbtni strani kuhalnice, ko jo dvignemo, jo lahko nehamo segrevati. Kremo precedimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Beljake najprej stepemo v mehek sneg, nato postopoma dodajamo preostali sladkor v prahu in jih čvrsto stepemo. Tretjino snega vmešamo v ohlajeno kremo. Mešamo, da se sneg v celoti poveže s kremo, nato v dveh korakih vmešamo še preostali sneg.
Podolgovat model s prostornino 9 dl obložimo s prozorno folijo. Kremo vlijemo v model, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik za približno 3 ure, da krema začne zamrzovati. V delno zamrznjeno kremo vmešamo cele češnje, pokrijemo in ponovno postavimo v zamrzovalnik za najmanj 8 ur. Sladico postrežemo narezano na rezine s poljubnim jagodičjem ali kot sladoledni sendvič med dvema vafljema ali piškotoma.