
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 4 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
ko postrežemo
- vaflji ali piškoti
- jagodičje (po želji)

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1 kg izkoščičenih češenj
- 4 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
ko postrežemo
- vaflji ali piškoti
- jagodičje (po želji)
Postopek
Pest razkoščičenih češenj (približno 50 g) prihranimo, preostale damo v veliko kozico, dodamo smetano in 50 g sladkorja v prahu ter na srednjem ognju zavremo. Kuhljamo 5 minut, da se češnje začnejo mehčati. Previdno jih zmeljemo v mešalniku in skozi sito precedimo nazaj v kozico.
Rumenjake ločimo od beljakov. V skledo z rumenjaki dodamo malo vroče češnjeve kreme, dobro zmešamo in zmes vlijemo v ponev s češnjevo kremo. Kuhljamo 5 minut ali še več, da se zmes nekoliko zgosti. Gostoto kreme preverimo tako, da v kremo pomočimo leseno kuhalnico, in če krema ostane na hrbtni strani kuhalnice, ko jo dvignemo, jo lahko nehamo segrevati. Kremo precedimo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Beljake najprej stepemo v mehek sneg, nato postopoma dodajamo preostali sladkor v prahu in jih čvrsto stepemo. Tretjino snega vmešamo v ohlajeno kremo. Mešamo, da se sneg v celoti poveže s kremo, nato v dveh korakih vmešamo še preostali sneg.
Podolgovat model s prostornino 9 dl obložimo s prozorno folijo. Kremo vlijemo v model, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik za približno 3 ure, da krema začne zamrzovati. V delno zamrznjeno kremo vmešamo cele češnje, pokrijemo in ponovno postavimo v zamrzovalnik za najmanj 8 ur. Sladico postrežemo narezano na rezine s poljubnim jagodičjem ali kot sladoledni sendvič med dvema vafljema ali piškotoma.