© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zelenjavne zvezde piknika: tri ideje, ki bodo navdušile vse goste


Uredništvo
10. 7. 2025, 12.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zelenjavne predjedi ali glavne jedi, ki morajo biti obvezni del piknika ali vrtne zabave.

Pečene paprike s kuskusom
Profimedia
Pečene paprike s kuskusom

Pečene paprike s kuskusom

Sestavine za 4 osebe:

  • 100 g kuskusa
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1 korenček
  • 1 mlada čebulo
  • 1 strok česna
  • sol, sveže mleti poper
  • provansalska zelišča
  • 50 g nastrganega sira
  • 4 paprike

Priprava:

Kuskus stresite v skledo in ga prelijte z vrelo vodo. Lahno premešajte, pokrijte in pustite stati 5 minut (oziroma kakor piše na embalaži). Kuskus nakapajte z 1 žlico olivnega olja in ga razrahljajte z vilicami.

Olupite korenček in očistite mlado čebulo. Oboje sesekljajte in popražite na 2 žlicah olja. Dodajte sesekljan česen in kuskus. Začinite s soljo, poprom in provansalskimi zelišči ter premešajte.

Paprike očistite in jih oplaknite. Kuskusu primešajte še nastrgan sir in z njim nato nadevajte paprike. Paprike premažite z oljem in jih položite na vroč žar. Pecite jih 10-15 minut in jih v tem času nekajkrat obrnite in premažite z oljem.

Topla solata s pečeno zelenjavo

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 1 jajčevec
  • 2 paradižnika
  • 1 mlada čebula + malo mlade čebule za okrasitev
  • 1 rdeča čebula
  • olivno olje
  • sol, sveže mlet črn poper
  • 2 stroka česna
  • vejice svežega timijana
  • 150 g sira za žar

Za polivko:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sol, sveže mlet črn poper
  • 3 vejice svežega timijana

In še:

  • 50 g črnih oliv brez koščic
Topla solata s pečeno zelenjavo
Profimedia
Topla solata s pečeno zelenjavo

Priprava:

Očiščeno papriko, bučko, jajčevec, paradižnika, mlado čebulo in rdečo čebulo zrežite na rezine. Nakapajte jih z oljem ter začinite s soljo, poprom, strtim česnom in svežim timijanom.

Zelenjavo stresite v aluminijast pekač in jo skupaj s koščki sira z vseh strani pecite 10-15 minut.

Zmešajte olje, sol, poper in sveže sesekljan timijan. Polivko prelijte po pečeni zelenjavi in siru. Solato okrasite z rezinami oliv in sesekljano mlado čebulo.

Pečen kamamber v česnovi marinadi

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 stroka česna
  • 6 žlic olivnega olja
  • 2 žlički začimb za žar
  • 1 žlička grobo mletega popra
  • 1 žlička grobo mletega koriandra
  • 4 kamamberji (po 100 g)
  • 4 debelejše rezine suhe salame
  • 4 žličke gorčice
  • 4 žlice nastrganega trdega sira
Pečen kamamber v česnovi marinadi
Profimedia
Pečen kamamber v česnovi marinadi

Priprava:

Olupite česen in ga iztisnite v skledo. Dodajte olje, začimbe, poper in koriander in vse skupaj dobro premešajte. S pripravljeno marinado z vseh strani natrite kamambere. Pokrijte s folijo in jih pustite stati približno 60 minut.

Pripravite 4 kose aluminijaste folije, na vsakega denite rezino salame, nanjo položite sir, ga premažite z gorčico in potresite s sirom. Pokrijte s krogom iz papirja za peko in ovijte v aluminijasto folijo.

Zavojčke položite na zelo vroč žar in jih pecite 5 minut. Nato temperaturo zmanjšajte, zavojčke obrnite in jih pecite še 5 minut. Postrezite z zelenjavno solato. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.