
Štajerska kisla juha
Štajerska kisla juha

Sestavine
- 1 kg svinjskega mesa (pleče ali vrat)
- 6 žlic olja ali masti
- 300 g sesekljane čebule
- 10 strokov sesekljanega česna
- 200 g rumenega korenja
- 200 g rdečega korenja
- 200 g graha
- 160 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- majaron, timijan, lovorov list, luštrek, celi poper
- 4 žlice bele moke
- 2 dl kisle smetane
- kis po okusu
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- sol

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1 kg svinjskega mesa (pleče ali vrat)
- 6 žlic olja ali masti
- 300 g sesekljane čebule
- 10 strokov sesekljanega česna
- 200 g rumenega korenja
- 200 g rdečega korenja
- 200 g graha
- 160 g gomolja zelene
- 100 g peteršiljeve korenine
- majaron, timijan, lovorov list, luštrek, celi poper
- 4 žlice bele moke
- 2 dl kisle smetane
- kis po okusu
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- sol
Postopek
Svinjsko meso narežemo na kocke 1 cm x 1 cm. Obe vrsti korenja, gomolj zelene in peteršiljevo korenino olupimo. Korenje narežemo na kolobarčke, gomolj zelene in peteršiljevo korenino pa na debelejše rezance.
Na vroči maščobi zlato rumeno prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano svinjsko meso in pražimo 5 minut. Nato dodamo sesekljan česen, ko zadiši, dodamo še narezano zelenjavo, začimbe, solimo, zalijemo s približno 1,5 l vode in kuhamo 30 minut.
Iz kisle smetane in moke zmešamo podmet in z njim zgostimo juho, dodamo kis in kuhamo še 15 minut. Na koncu juho dosolimo, pred serviranjem jo potresemo z narezanim drobnjakom.