
Ješprenjka ali skuha
Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike
Ješprenjka ali skuha
Ob svetovnem dnevu diabetesa (14. november) bomo pripravili to klasično dobroto na žlico, ki je več kot primerna tudi za sladkorne bolnike

Sestavine
- 250 g ješprenja
- 200 prekajenih svinjskih rebrc
- 1 korenček
- 1 paradižnik
- 1/2 rumene kolerabe
- 1/2 gomolja zelene
- 1 skodelica graha
- žlica masti za zabelo
- srednje velika čebula
- strok česna
- vejica peteršilja
- sol in poper

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 250 g ješprenja
- 200 prekajenih svinjskih rebrc
- 1 korenček
- 1 paradižnik
- 1/2 rumene kolerabe
- 1/2 gomolja zelene
- 1 skodelica graha
- žlica masti za zabelo
- srednje velika čebula
- strok česna
- vejica peteršilja
- sol in poper
Postopek
Namočen in osoljen ješprenj kuhamo dobro uro na zmernem ognju skupaj z rebrci. Na polovici kuhanja dodamo narezano zelenjavo.
Nasekljano čebulo prepražimo na masti in z njo zabelimo ješprenjko, solimo in popramo. Preden postrežemo, potresemo s peteršiljem.
Nasvet
Recept za ješprenjko je prispevala gospa Darja Lovšin, avtorica kuharske knjige Diabetična kulinarika.