© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Liptaver – skutni namaz s papriko

Dobra stara klasika, ki jo vsaka družina pripravlja malce po svoje

Liptaver – skutni namaz s papriko

Dobra stara klasika, ki jo vsaka družina pripravlja malce po svoje

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina pribl. 450 g
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 250 g pasirane skute
  • 125 g zmehčanega masla
  • 1 čebula
  • 6 filejev sardonov (inčunov)
  • 4 srednje velike kisle kumarice
  • 60 g kaper (oplaknjenih in odcejenih)
  • 4–6 strokov česna (po okusu)
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1–2 žlici gorčice
  • šopek drobnjaka
  • dober ščep ostre mlete paprike
  • 1–2 žlici sladke mlete paprike (po okusu)
  • sol in sveže zmlet črni poper
  • najljubši kruh, ko postrežemo
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

  • 250 g pasirane skute
  • 125 g zmehčanega masla
  • 1 čebula
  • 6 filejev sardonov (inčunov)
  • 4 srednje velike kisle kumarice
  • 60 g kaper (oplaknjenih in odcejenih)
  • 4–6 strokov česna (po okusu)
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1–2 žlici gorčice
  • šopek drobnjaka
  • dober ščep ostre mlete paprike
  • 1–2 žlici sladke mlete paprike (po okusu)
  • sol in sveže zmlet črni poper
  • najljubši kruh, ko postrežemo

Postopek

1

Skuto dobro zmešamo z maslom. Čebulo, sardone, kumarice in kapre zelo drobno sesekljamo ter primešamo skutni mešanici. Česen prav tako zelo drobno sesekljamo, drobnjak drobno narežemo in oboje skupaj s kumino, gorčico in ostro papriko vmešamo v skutno maso.

2

Zdaj vmešamo toliko sladke mlete paprike, da je namaz svetle oranžne bar- ve. Za 2 do 3 ure postavimo na hladno, da počiva. Po tem času liptaver solimo in popramo ter ga po potrebi dodatno začinimo z ostro papriko in gorčico. Namažemo ga na najljubši kruh.

Priljubljeni recepti

Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom

Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.

1 h 40 min
Enostavno

Komiška pogača

1 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.