Kaj boste skuhali danes?
Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi
Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek
Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi
Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek
Sestavine
- 250 g olupljene buče brez semen
- 2 jajci
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 25 g stopljenega masla
- 1,25 dl pinjenca
- 200 g moke
- 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep soli
- maslo ali nevtralno olje (npr. sončnično ali arašidovo) za peko
- sladoled, jogurt ali smetana, ko postrežemo
soljen masleni karamel z orehi
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička fine morske soli
- 1 dl sladke smetane
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
- 250 g olupljene buče brez semen
- 2 jajci
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 25 g stopljenega masla
- 1,25 dl pinjenca
- 200 g moke
- 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep soli
- maslo ali nevtralno olje (npr. sončnično ali arašidovo) za peko
- sladoled, jogurt ali smetana, ko postrežemo
soljen masleni karamel z orehi
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička fine morske soli
- 1 dl sladke smetane
Postopek
Bučno meso narežemo na večje kose in jih damo v nepregorno posodo, dodamo 1 žlico vode, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v mikrovalovno pečico na visoko jakost za 5 do 8 minut, da je zelo mehko – različne vrste buč potrebujejo različen čas. Bučo dobro odcedimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Če nameravamo palačinke speči za zajtrk, je bučo najbolje pripraviti že večer prej.
Ohlajeno bučo damo v multipraktik skupaj z drugimi sestavinami za palačinke ter mešamo, da dobimo gladko, gosto testo. (Bučo sicer lahko tudi do- bro pretlačimo in jo potem zmešamo z drugimi sestavinami.) Testo prelijemo v vrč ali vrečko za zamrzovanje (glej nasvet) in damo na stran.
Pripravimo masleni karamel. Orehe grobo nasekljamo in jih 1 do 2 minuti pražimo v kozici, da se malce obarvajo. Stresemo jih ven in prihranimo, v kozico pa damo maslo, sladkor, sol in smetano. Segrejemo toliko, da nežno zavre, in pustimo brbotati nekaj minut, da nastane bleščeča omaka. Vmešamo orehe in pustimo, da se ohladi.
V veliki ponvi segrejemo košček masla ali malo olja. Pečico segrejemo na 140 °C, da bomo vanjo shranili pečene palačinke – pripravimo si tudi pekač. Ko se maslo speni, ga zavrtimo po ponvi in vanjo nalijemo porcije testa v velikosti teniške žogice (glej nasvet). Testo se bo med peko malo razlezlo, zato naj bo med njimi dovolj prostora. Pečemo jih na majhnem do srednjem ognju. Dokler se na površini palačink ne naredi nekaj mehurčkov, se jih ne dotikamo; preverimo spodnjo stran, in če so palačinke zlato rjave, jih obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani. Pečene palačinke preložimo na pekač in jih shranimo v pečico, da ostanejo tople, medtem ko pečemo preostale.
Ko so vse palačinke pečene, jih eno vrh druge naložimo na krožnik, priložimo sladoled, jogurt ali smetano in prelijemo s karamelom.
Popolne palačinke
Za lepo okrogle palačinke je testo najbolje prenesti v vrečko za zamrzovanje, ki ji potem odrežemo vogalček, da dobimo precej veliko odprtino, in maso stisnemo neposredno v ponev. Testo v vrečki lahko tudi zamrznemo, vendar v tem primeru v maso dodamo dodatne 1⁄2 žličke pecilnega praška. Preden potem palačinke spečemo, maso čez noč odtajamo v hladilniku.
Nadomestek za pinjenec
Namesto pinjenca lahko uporabimo enako količino mleka in vanj stisnemo malo limonovega soka.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kovač v pečici s krompirjem in koromačem po dofi neško ter zeleno omako
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Avokadova čokoladna torta brez glutena
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Ožgana hobotnica za posebne priložnosti