© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi

Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek

Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi

Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek

Čas priprave 45 min + ohlajanje buče
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 250 g olupljene buče brez semen
  • 2 jajci
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 25 g stopljenega masla
  • 1,25 dl pinjenca
  • 200 g moke
  • 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščep soli
  • maslo ali nevtralno olje (npr. sončnično ali arašidovo) za peko
  • sladoled, jogurt ali smetana, ko postrežemo

soljen masleni karamel z orehi

  • 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • 50 g masla
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1 dl sladke smetane

Sestavine

  • 250 g olupljene buče brez semen
  • 2 jajci
  • 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
  • 25 g stopljenega masla
  • 1,25 dl pinjenca
  • 200 g moke
  • 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ščep soli
  • maslo ali nevtralno olje (npr. sončnično ali arašidovo) za peko
  • sladoled, jogurt ali smetana, ko postrežemo

soljen masleni karamel z orehi

  • 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • 50 g masla
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička fine morske soli
  • 1 dl sladke smetane

Postopek

1

Bučno meso narežemo na večje kose in jih damo v nepregorno posodo, dodamo 1 žlico vode, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v mikrovalovno pečico na visoko jakost za 5 do 8 minut, da je zelo mehko – različne vrste buč potrebujejo različen čas. Bučo dobro odcedimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Če nameravamo palačinke speči za zajtrk, je bučo najbolje pripraviti že večer prej.

2

Ohlajeno bučo damo v multipraktik skupaj z drugimi sestavinami za palačinke ter mešamo, da dobimo gladko, gosto testo. (Bučo sicer lahko tudi do- bro pretlačimo in jo potem zmešamo z drugimi sestavinami.) Testo prelijemo v vrč ali vrečko za zamrzovanje (glej nasvet) in damo na stran.

3

Pripravimo masleni karamel. Orehe grobo nasekljamo in jih 1 do 2 minuti pražimo v kozici, da se malce obarvajo. Stresemo jih ven in prihranimo, v kozico pa damo maslo, sladkor, sol in smetano. Segrejemo toliko, da nežno zavre, in pustimo brbotati nekaj minut, da nastane bleščeča omaka. Vmešamo orehe in pustimo, da se ohladi.

4

V veliki ponvi segrejemo košček masla ali malo olja. Pečico segrejemo na 140 °C, da bomo vanjo shranili pečene palačinke – pripravimo si tudi pekač. Ko se maslo speni, ga zavrtimo po ponvi in vanjo nalijemo porcije testa v velikosti teniške žogice (glej nasvet). Testo se bo med peko malo razlezlo, zato naj bo med njimi dovolj prostora. Pečemo jih na majhnem do srednjem ognju. Dokler se na površini palačink ne naredi nekaj mehurčkov, se jih ne dotikamo; preverimo spodnjo stran, in če so palačinke zlato rjave, jih obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani. Pečene palačinke preložimo na pekač in jih shranimo v pečico, da ostanejo tople, medtem ko pečemo preostale.

5

Ko so vse palačinke pečene, jih eno vrh druge naložimo na krožnik, priložimo sladoled, jogurt ali smetano in prelijemo s karamelom.

Popolne palačinke

Za lepo okrogle palačinke je testo najbolje prenesti v vrečko za zamrzovanje, ki ji potem odrežemo vogalček, da dobimo precej veliko odprtino, in maso stisnemo neposredno v ponev. Testo v vrečki lahko tudi zamrznemo, vendar v tem primeru v maso dodamo dodatne 1⁄2 žličke pecilnega praška. Preden potem palačinke spečemo, maso čez noč odtajamo v hladilniku.

Nadomestek za pinjenec

Namesto pinjenca lahko uporabimo enako količino mleka in vanj stisnemo malo limonovega soka.

Priljubljeni recepti

Pomarančna torta z belo čokolado

Kombinacija bele čokolada in pomaranče, 'kaj češ lepš'ga?'

1 h 10 min
Enostavno

Vietnamska solata z riževimi rezanci, kozicami in šalotko

Hrustljava šalotka ni obvezna, jo pa zelo priporočamo – odlična je!

25 min
Enostavno

Krhko testo

Testo za pito, ki se vedno obnese, je lahko tudi testo za preproste krhke piškote.

15 min
Enostavno

Češnjev cheesecake

Slastni cheesecake lahko pripravimo tudi v podolgovati različici in ga postrežemo kot rezine

1 h 20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.