Kaj boste skuhali danes?
Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi
Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek
Debele bučne palačinke s soljenim maslenim karamelom z orehi
Jesenska različica ameriških palačink za popoln brunch ali popoldanski posladek
Sestavine
- 250 g olupljene buče brez semen
- 2 jajci
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 25 g stopljenega masla
- 1,25 dl pinjenca
- 200 g moke
- 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep soli
- maslo ali nevtralno olje (npr. sončnično ali arašidovo) za peko
- sladoled, jogurt ali smetana, ko postrežemo
soljen masleni karamel z orehi
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička fine morske soli
- 1 dl sladke smetane
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 250 g olupljene buče brez semen
- 2 jajci
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 25 g stopljenega masla
- 1,25 dl pinjenca
- 200 g moke
- 2 1⁄2 žličke pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ščep soli
- maslo ali nevtralno olje (npr. sončnično ali arašidovo) za peko
- sladoled, jogurt ali smetana, ko postrežemo
soljen masleni karamel z orehi
- 50 g ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
- 50 g masla
- 50 g svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička fine morske soli
- 1 dl sladke smetane
Postopek
Bučno meso narežemo na večje kose in jih damo v nepregorno posodo, dodamo 1 žlico vode, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v mikrovalovno pečico na visoko jakost za 5 do 8 minut, da je zelo mehko – različne vrste buč potrebujejo različen čas. Bučo dobro odcedimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Če nameravamo palačinke speči za zajtrk, je bučo najbolje pripraviti že večer prej.
Ohlajeno bučo damo v multipraktik skupaj z drugimi sestavinami za palačinke ter mešamo, da dobimo gladko, gosto testo. (Bučo sicer lahko tudi do- bro pretlačimo in jo potem zmešamo z drugimi sestavinami.) Testo prelijemo v vrč ali vrečko za zamrzovanje (glej nasvet) in damo na stran.
Pripravimo masleni karamel. Orehe grobo nasekljamo in jih 1 do 2 minuti pražimo v kozici, da se malce obarvajo. Stresemo jih ven in prihranimo, v kozico pa damo maslo, sladkor, sol in smetano. Segrejemo toliko, da nežno zavre, in pustimo brbotati nekaj minut, da nastane bleščeča omaka. Vmešamo orehe in pustimo, da se ohladi.
V veliki ponvi segrejemo košček masla ali malo olja. Pečico segrejemo na 140 °C, da bomo vanjo shranili pečene palačinke – pripravimo si tudi pekač. Ko se maslo speni, ga zavrtimo po ponvi in vanjo nalijemo porcije testa v velikosti teniške žogice (glej nasvet). Testo se bo med peko malo razlezlo, zato naj bo med njimi dovolj prostora. Pečemo jih na majhnem do srednjem ognju. Dokler se na površini palačink ne naredi nekaj mehurčkov, se jih ne dotikamo; preverimo spodnjo stran, in če so palačinke zlato rjave, jih obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani. Pečene palačinke preložimo na pekač in jih shranimo v pečico, da ostanejo tople, medtem ko pečemo preostale.
Ko so vse palačinke pečene, jih eno vrh druge naložimo na krožnik, priložimo sladoled, jogurt ali smetano in prelijemo s karamelom.
Popolne palačinke
Za lepo okrogle palačinke je testo najbolje prenesti v vrečko za zamrzovanje, ki ji potem odrežemo vogalček, da dobimo precej veliko odprtino, in maso stisnemo neposredno v ponev. Testo v vrečki lahko tudi zamrznemo, vendar v tem primeru v maso dodamo dodatne 1⁄2 žličke pecilnega praška. Preden potem palačinke spečemo, maso čez noč odtajamo v hladilniku.
Nadomestek za pinjenec
Namesto pinjenca lahko uporabimo enako količino mleka in vanj stisnemo malo limonovega soka.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bržolna pečenka, marinirana s suhimi jurčki
Bržolna pečenka za nepozabno slavnostno večerjo
Solata s peteršiljem in kaprami
Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog
Lazanja z bučkami in morskimi sadeži
Špargljeva pita s panceto, skuto in zelišči
Pita iz listnatega testa s kremasto osnovo in obiljem zelišč