
Špageti s šampinjoni in paradižnikovo omako
Špageti s šampinjoni in paradižnikovo omako

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g šampinjonov
- 2 stroka česna
- ½ šopka peteršilja
- 1 manjše steblo stebelne zelene
- 1 čebula
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- ½ rdečega čilija
- 300 g špagetov
- sol
- poper

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g šampinjonov
- 2 stroka česna
- ½ šopka peteršilja
- 1 manjše steblo stebelne zelene
- 1 čebula
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- ½ rdečega čilija
- 300 g špagetov
- sol
- poper
Postopek
Šampinjone očistimo in narežemo na debelejše rezine. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen narežemo na tanke rezinice. Peteršiljeve liste in steblo zelene sesekljamo, čili očistimo semen in drobno sesekljamo (če uporabimo suh čili ga zdrobimo).
V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo gobe in jih na visoki temperaturi 3 minute pražimo, da porjavijo in se zmehčajo. Dodamo česen, pražimo še minuto in gobe preložimo v skledo, priložimo še peteršilj in premešamo.
V ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo čebulo in zeleno ter pražimo 5 minut, da se sestavine nekoliko obarvajo. Vmešamo paradižnik in čili, malo solimo, popramo in zavremo. Temperaturo zmanjšamo in omako nepokrito kuhamo 10 minut, da se nekoliko zgosti. Medtem v slanem kropu skuhamo špagete, jih odcedimo in zmešamo s paradižnikovo omako. Špagete obložimo z gobami in postrežemo.