© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Testenine s puranjo bolonjsko omako

Testenine s puranjo bolonjsko omako

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
testenine-s-puranjo-bolonjsko-omako_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 400 g mletega puranjega mesa
  • 2 žlički rastlinskega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 velik korenček
  • 3 stebla zelene
  • 3 stroki česna
  • 250 g šampinjonov
  • ščep sladkorja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • ½ žličke suhega origana
  • ½ žličke suhe bazilike
  • sol
  • poper
  • 500 g polnozrnatih kratkih testenin
  • sveži listi bazilike (po želji) za okras
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 400 g mletega puranjega mesa
  • 2 žlički rastlinskega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 velik korenček
  • 3 stebla zelene
  • 3 stroki česna
  • 250 g šampinjonov
  • ščep sladkorja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • ½ žličke suhega origana
  • ½ žličke suhe bazilike
  • sol
  • poper
  • 500 g polnozrnatih kratkih testenin
  • sveži listi bazilike (po želji) za okras

Postopek

1

Segrejemo veliko ponev z dnom proti sprijemanju in na suho popražimo mleto meso, da se rjavo obarva. Meso damo na krožnik in ga prihranimo za pozneje.

2

Zelenjavo očistimo in nasekljamo. V ponev dodamo olje in na njem približno 10 minut pražimo čebulo, korenček in zeleno, da se zmehčajo. Po potrebi dodamo kanček vode. Dodamo gobe in česen ter pražimo še nekaj minut, nato dodamo sladkor in paradižnikovo mezgo ter segrevamo še minuto. Omako mešamo, da se ne prime.

3

Dodamo paradižnik, mleto meso in jušno osnovo ter začinimo z origanom, baziliko, soljo in poprom. Kuhamo vsaj 20 minut, lahko tudi dlje, da se omaka zgosti.

4

Medtem v slanem kropu skuhamo testenine, jih odcedimo in zmešamo z omako. Pred postrežbo jed okrasimo z listi sveže bazilike.

Nasvet

Mleto meso iz puranjih prsi vsebuje manj maščobe kot meso iz beder, zato izberite prsi, če želite zmanjšati količino maščob.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.