
Čokoladno-češnjeva kupa s pivom in španskimi vetrci
Čokoladno-češnjeva kupa s pivom in španskimi vetrci

Sestavine
- 3 dl piva tipa ale (najbolje IPA)
- 1 zvezdni janež
- 150 g svetlega sladkorja muskovado
- 600 g češenj
španski vetrc
- 2 beljaka
- 100 g sladkorja
- nastrgana lupina 1 limete
čokoladna pena
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 3 dl sladke smetane
- 4 rumenjaki
čokoladni sirup
- 0,75 dl piva tipa ale (najbolje IPA)
- 4 ½ žlice kakava v prahu
- 50 g sladkorja
vaniljeva smetana
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok vanilje
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 3 dl piva tipa ale (najbolje IPA)
- 1 zvezdni janež
- 150 g svetlega sladkorja muskovado
- 600 g češenj
španski vetrc
- 2 beljaka
- 100 g sladkorja
- nastrgana lupina 1 limete
čokoladna pena
- 100 g temne čokolade (70 % kakava)
- 3 dl sladke smetane
- 4 rumenjaki
čokoladni sirup
- 0,75 dl piva tipa ale (najbolje IPA)
- 4 ½ žlice kakava v prahu
- 50 g sladkorja
vaniljeva smetana
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok vanilje
Postopek
Za španski vetrc segrejemo pečico na 110 °C. Beljake damo v skledo in jih stepemo v trd sneg. Ne da bi izklopili mešalnik, dodajamo sladkor, žlico za žlico – tako da se vsaka žlica povsem vmeša, preden dodamo naslednjo. Stepamo, dokler ne porabimo vsega sladkorja in nastane sijoč sneg. Velik plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Sneg s paletnim nožem razgrnemo v plast, debelo 5 mm. Potresemo ga z nastrgano limetino lupino in pečemo 2 do 3 ure, da dobimo hrustljav španski vetrc.
Češnje izkoščičimo in razpolovimo. V kozico zlijemo pivo, dodamo zvezdni janež in sladkor, zavremo, da se sladkor raztopi, dodamo češnje in pri nizki temperaturi kuhamo 3 minute. Pokrijemo, izklopimo kuhalnik in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Ohlajene češnje odcedimo in spravimo v hladilnik, tekočino pa prestrežemo v kozico, zavremo in kuhamo, dokler se ne zgosti v sirup.
Za čokoladno peno damo 90 g čokolade, razlomljene na koščke, v večjo skledo in jo postavimo nad kozico z vodo, ki vre, da se počasi raztopi. Skledo nato postavimo na stran, kozico pa pustimo na štedilniku. Smetano rahlo stepemo. V tretji skledi razžvrkljamo rumenjake z žlico vode. Skledo postavimo nad kozico z vrelo vodo in vsebino stepamo, dokler ni svetla, spenjena in gosta. Eno žlico vmešamo v stopljeno čokolado, da se malce zrahlja, nato vmešamo še preostalo. Nazadnje pazljivo vmešamo stepeno smetano. Postavimo na stran in hranimo pri sobni temperaturi.
Vse sestavine za čokoladni sirup razžvrkljamo v kozici, zavremo in odstavimo. Vaniljev strok po dolgem razpolovimo in iz njega postrgamo semena. Dodamo jih sladki smetani in jo rahlo stepemo.
Španski vetrc razlomimo na koščke. Pripravimo 6 kozarcev. V vsakega spustimo najprej veliko žlico čokoladne pene, nanjo žlico vaniljeve smetane, nekaj češenj, vse to pa pokapamo s čokoladnim in češnjevim sirupom. Posujemo s plastjo zdrobljenih španskih vetrcev. Nato vse plasti ponovimo. Na vrhnjo plast španskih vetrcev damo nekaj čokoladne pene in češenj, pokapamo s sirupoma in potresemo z malce naribane preostale čokolade.
Nasvet
Češnje lahko pokuhamo že prejšnji dan in jih spravimo v hladilnik. Lahko pripravimo tudi češnjev in čokoladni sirup ter ju do uporabe hranimo kar pri sobni temperaturi.
Delo si lahko olajšamo tako, da uporabimo kupljene španske vetrce.
Sezonsko sadje
To sladico lahko pripravimo tudi z drugim sadjem, recimo jagodami ali malinami. Jeseni vzamemo hruške, ki jih prej pokuhamo, pozimi pa pomaranče in mandarine.