Kaj boste skuhali danes?
Babka z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!
Babka z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!
Sestavine
testo
- 2 zavitka suhega kvasa
- 600 g gladke moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 4 dl mlačnega mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 veliko jajce
- 1 žlička soli
nadev
- 200 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 200 g malin
- 1–2 žlici nasekljanih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
- olje za premaz folije
- moka za delovno površino
- maslo, lešnikov namaz in malinova marmelada, ko postrežemo
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Najboljši pad thai bo odslej kar vaš domač
Popolna kombinacija slanega, sladkega, kislega in pikantnega je razlog, da je pad thai postal priljubljen po vsem svetu. Pripravite ga še vi.
Kostanj, kot ga še ne poznate
Ker smo se navadnega pečenega kostanja že najdeli, smo ga tokrat nadgradili - z žajbljem, medom in maslom. Je kdo rekel, da je kostanj dolgočasen?
Sestavine
testo
- 2 zavitka suhega kvasa
- 600 g gladke moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 4 dl mlačnega mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 veliko jajce
- 1 žlička soli
nadev
- 200 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 200 g malin
- 1–2 žlici nasekljanih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
- olje za premaz folije
- moka za delovno površino
- maslo, lešnikov namaz in malinova marmelada, ko postrežemo
Postopek
Dan pred peko venca v veliki skledi zmešamo suhi kvas s 400 g moke, sladkorjem in žličko soli. V drugi skledi zmešamo mleko s stopljenim maslom in jajcem. Mlečno mešanico vlijemo med suhe sestavine in s kuhalnico dobro zmešamo. Skledo pokrijemo z naoljeno kuhinjsko folijo in jo postavimo čez noč v hladilnik. Testo lahko pripravimo tudi prej, vendar največ tri dni pred peko, in ga pustimo v hladilniku.
Pečico segrejemo na 180 °C. V testo vmešamo preostalo moko. Stresemo ga na rahlo pomokano delovno površino in malo pregnetemo, da se dodana moka vmesi v testo. Če je potrebno, vdelamo še malo moke. Testo razvaljamo v pravokotnik, velik 50 x 30 cm, in ga premažemo s čokoladno-lešnikovim namazom. Potresemo ga z malinami in jih z roko rahlo vtisnemo v namaz, da se sprimejo s testom.
Testo tesno zavijemo v zvitek. Z ostrim nožem, ki smo ga pomokali, zvitek vzdolžno prerežemo, vendar ne čisto do konca, tako da se oba dela še držita. Razrezan zvitek zasukamo in oblikujemo v venec, konce pa stisnemo, da se zlepijo. Venec položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, potresemo z lešniki in sladkorjem ter pečemo 30 do 40 minut.
Nekoliko ga ohladimo in postrežemo še mlačnega z maslom, malinovo marmelado in po želji še z lešnikovim namazom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vroči narastki s kokosom in malinami
Klasična kombinacija okusov - tokrat v narastkih z marmelado in svežimi malinami
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!
Solata iz bulgurja
Bulgur - grobo drobljena pšenična žita - lahko uporabimo za solate, juhe, kaše, nadeve ...