Kaj boste skuhali danes?
Skutni zavitek z robidnicami
Skutni zavitek z robidnicami
Poletni dnevi marsikoga zvabijo v hribe, kjer v kočah ponujajo raznorazne zavitke. Okus skutnega zavitka z robidnicami, ki bi vas pričakal na več kot 1000 metrih nadmorske višine, pa si sedaj lahko pričarate kar doma, če sledite temu receptu.
Sestavine
- 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g
nadev
- 120 g zmehčanega masla
- 160 g sladkorja
- 3 jajca
- 500 g skute
- 100 g kisle smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 2 žlici praška za puding (po potrebi)
- 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
- jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Aperitivo - za sladko življenje po italijansko
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g
nadev
- 120 g zmehčanega masla
- 160 g sladkorja
- 3 jajca
- 500 g skute
- 100 g kisle smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 2 žlici praška za puding (po potrebi)
- 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
- jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Za nadev penasto umešamo maslo in sladkor, nato počasi drugega za drugim vmešamo jajca. Vmešamo skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in sol – a pozor, ne mešamo preveč, sicer bo masa tekoča; če se to vseeno zgodi, vmešamo žlico ali dve praška za puding. Nadev postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.
Testo razvijemo in ga na papirju, s katerim je bil zavit, previdno razvaljamo še tanjše, a pazimo, da se ne raztrga. Na sredino vsakega kosa nadevamo nadev in nanj razporedimo robidnice. Spodnji del testa preganemo čez nadev, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa zgornji del testa previdno še malo stanjšamo, da ga bomo lahko preganili čez zavitek tako, da bo rob na dnu – tako zgornja plast testa ne bo predebela, rob pa ne bo viden. Zavitek premažemo z jajcem.
Zavitek postavimo v pečico, ogreto na 175 °C, in pečemo 35 do 40 minut. Ponudimo posutega s sladkorjem v prahu.
Priljubljeni recepti
Polentine rolice z bezgovo kremo
Polentine rolice z bezgovo kremo smo pokusili na kulinaričnem potepu po Nemčiji.
Gin tonik s kumaro in koriandrom
Krepčilna piščančja solata z avokadovim prelivom
Hranilna in okusna solata, ki vas nasiti