© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Skutni zavitek z robidnicami

Skutni zavitek z robidnicami

Čas priprave 1 h + počivanje nadeva
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 2 zavitka
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
skutni-zavitek-z-robidnicami-1_558x620_acf_cropped

Poletni dnevi marsikoga zvabijo v hribe, kjer v kočah ponujajo raznorazne zavitke. Okus skutnega zavitka z robidnicami, ki bi vas pričakal na več kot 1000 metrih nadmorske višine, pa si sedaj lahko pričarate kar doma, če sledite temu receptu.

Sestavine

  • 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g

nadev

  • 120 g zmehčanega masla
  • 160 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 500 g skute
  • 100 g kisle smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščep soli
  • 2 žlici praška za puding (po potrebi)
  • 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
  • jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g

nadev

  • 120 g zmehčanega masla
  • 160 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 500 g skute
  • 100 g kisle smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • ščep soli
  • 2 žlici praška za puding (po potrebi)
  • 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
  • jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Za nadev penasto umešamo maslo in sladkor, nato počasi drugega za drugim vmešamo jajca. Vmešamo skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in sol – a pozor, ne mešamo preveč, sicer bo masa tekoča; če se to vseeno zgodi, vmešamo žlico ali dve praška za puding. Nadev postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

2

Testo razvijemo in ga na papirju, s katerim je bil zavit, previdno razvaljamo še tanjše, a pazimo, da se ne raztrga. Na sredino vsakega kosa nadevamo nadev in nanj razporedimo robidnice. Spodnji del testa preganemo čez nadev, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa zgornji del testa previdno še malo stanjšamo, da ga bomo lahko preganili čez zavitek tako, da bo rob na dnu – tako zgornja plast testa ne bo predebela, rob pa ne bo viden. Zavitek premažemo z jajcem.

3

Zavitek postavimo v pečico, ogreto na 175 °C, in pečemo 35 do 40 minut. Ponudimo posutega s sladkorjem v prahu.

Priljubljeni recepti

Ravioli s špinačo

Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.

Srednje zahtevno

Čokoladno-karamelna pita z banano

Vrhunska pita s popolnimi sestavinami

2 h
Enostavno

Pečene slive in jabolka s pokrovom

Jesensko sadje iz pečice

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.