
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.
Sirovi špecli
Odlična sirova priloga k mesnim jedem.

Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Okusite Provanso: recept za avtentično jed Bouillabaisse
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo za špecle
- 300 g moke
- 3 jajca
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- mleko
- sol
- 1 čebula
- majhen šopek mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 100 g naribanega trdega sira
- 100 g naribanega poltrdega sira
- poper
- maslo za model
- masleni kosmiči
- 4 žlice na kolobarčke narezanega drobnjaka za okras
Postopek
V skledo presejemo moko, dodamo jajca in muškatni orešek ter dolijemo toliko mleka, da z mešanjem s kuhalnico dobimo bolj čvrsto testo.

Testo strgamo z lopatico z lesene kuhinjske deske v vrelo posoljeno vodo. Kakor hitro špecli priplavajo na površje, so kuhani. Špecle s penovko poberemo iz kropa in jih na cedilu dobro odcedimo.

Čebulo in mlado čebulico (z zelenjem vred) drobno narežemo. V kozici razpustimo 2 žlici masla in zarumenimo obe vrsti čebule.

Model za narastek namažemo z maslom. Dno modla pokrijemo s plastjo špeclov in rahlo potresemo s popraženo čebulo. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast narastka naj bo sir. Po siru razporedimo maslene kosmiče, začinimo s soljo in poprom, nato pa narastek iz špeclov popečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C, da se zlato rjavo obarva. Popečene sirove špecle vzamemo iz pečice, potresemo z narezanim drobnjakom in takoj ponudimo. Kot priloga tekne zelena solata.

Nasvet
Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.