© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Goveja juha s kruhovimi pogačicami

Juha s prav delikatesno prilogo

Goveja juha s kruhovimi pogačicami

Juha s prav delikatesno prilogo

Čas priprave 3 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
goveja juha s kruhovimi pogacicami A

Sestavine

juha

  • 500 g bočnika
  • 2 goveji mozgovi kosti
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 50 g gomolja zelene
  • 80 g pora
  • 1 manjša korenina peteršilja
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g kolerabe
  • 1 paradižnik
  • ščepec žafranike
  • 10 zrn popra
  • lovorov list

kruhove pogačice s sirom

  • sol
  • 4 žemlje od prejšnjega dne
  • 200 g trdega sira
  • 1 mlada čebulica
  • 2 žlici masla
  • 1,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • ščepec naribanega muškatnega oreška
  • poper
  • olje za peko
  • 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip

Sestavine

juha

  • 500 g bočnika
  • 2 goveji mozgovi kosti
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 50 g gomolja zelene
  • 80 g pora
  • 1 manjša korenina peteršilja
  • 2 vejici peteršilja
  • 50 g kolerabe
  • 1 paradižnik
  • ščepec žafranike
  • 10 zrn popra
  • lovorov list

kruhove pogačice s sirom

  • sol
  • 4 žemlje od prejšnjega dne
  • 200 g trdega sira
  • 1 mlada čebulica
  • 2 žlici masla
  • 1,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • ščepec naribanega muškatnega oreška
  • poper
  • olje za peko
  • 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip

Postopek

1

Neolupljeno čebulo prerežemo na pol in jo damo v ponev brez maščobe ter jo na prerezanem delu popečemo, da rahlo počrni. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. V lonec damo 2 litra vode, jo solimo, dodamo meso, kosti in zelenjavo ter zavremo. Prvih nekaj minut kuhanja posnemamo pene, ki se pojavijo na juhi. Nato dodamo lovorov list, poper v zrnu in žafraniko. Juho kuhamo pokrito na blagem ognju približno 3 ure.

2

Za kruhove pogačice žemlje in sir narežemo na drobne kocke. Čebulico olupimo in drobno narežemo. V ponvi jo na razpuščenem maslu zarumenimo, nato jo zalijemo z mlekom.

goveja juha s kruhovimi pogacicami 1
3

V skledo damo narezane žemlje in sir ter prilijemo čebulico z mlekom. Dodamo obe jajci in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sestavine dobro zmešamo, površino mase z žlico potlačimo in pustimo nekaj časa počivati.

goveja juha s kruhovimi pogacicami 2
4

Iz kruhove mase oblikujemo majhne pogačice. V ponvi segrejemo malo olja in pogačice na obeh straneh počasi spečemo.

goveja juha s kruhovimi pogacicami 3
5

Kuhano juho odstavimo, precedimo in jo pustimo stati 15 min, da se umiri. Nato z zajemalko, ki jo potopimo tik pod gladino juhe, poberemo odvečno maščobo. Juho nalijemo v krožnike, v vsak krožnik dodamo kruhovo pogačico in potresemo z drobno narezanim drobnjakom.

Nasvet

Juha med kuhanjem ne sme premočno vreti, da ne postane motna. Če se to kljub temu zgodi in želimo resnično bistro juho, težavo rešimo tako, da v vrelo juho stresemo nekaj kock ledu. Nastali temperaturni šok včasih pomaga pridobiti nazaj bistrost juhe, vendar moramo juho takoj odcediti, ohladiti in odstraniti maščobo. V mrzlo juho nato dodamo dva beljaka in jo počasi zavremo, medtem pa juho občasno rahlo mešamo pri dnu lonca. Zavreta juha bo spet bistra.

Za okusno govejo juho vložimo meso v hladno vodo, če pa želimo imeti okusno in sočno govedino, meso v vodo vložimo šele, ko zavre.

Če želimo iz juhe odstraniti skoraj vso maščobo, moramo juho povsem ohladiti. Maščoba se namreč strdi in jo zlahka poberemo s površine juhe.

Priljubljeni recepti

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

25 min
Enostavno

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Tradicionalni perzijski žafranov sladoled

Pokusite pravi bastaniye sonatiye zaferani

Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.