
Goveja juha s kruhovimi pogačicami
Juha s prav delikatesno prilogo
Goveja juha s kruhovimi pogačicami
Juha s prav delikatesno prilogo

Sestavine
juha
- 500 g bočnika
- 2 goveji mozgovi kosti
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 50 g gomolja zelene
- 80 g pora
- 1 manjša korenina peteršilja
- 2 vejici peteršilja
- 50 g kolerabe
- 1 paradižnik
- ščepec žafranike
- 10 zrn popra
- lovorov list
kruhove pogačice s sirom
- sol
- 4 žemlje od prejšnjega dne
- 200 g trdega sira
- 1 mlada čebulica
- 2 žlici masla
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- poper
- olje za peko
- 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
juha
- 500 g bočnika
- 2 goveji mozgovi kosti
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 50 g gomolja zelene
- 80 g pora
- 1 manjša korenina peteršilja
- 2 vejici peteršilja
- 50 g kolerabe
- 1 paradižnik
- ščepec žafranike
- 10 zrn popra
- lovorov list
kruhove pogačice s sirom
- sol
- 4 žemlje od prejšnjega dne
- 200 g trdega sira
- 1 mlada čebulica
- 2 žlici masla
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- poper
- olje za peko
- 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip
Postopek
Neolupljeno čebulo prerežemo na pol in jo damo v ponev brez maščobe ter jo na prerezanem delu popečemo, da rahlo počrni. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. V lonec damo 2 litra vode, jo solimo, dodamo meso, kosti in zelenjavo ter zavremo. Prvih nekaj minut kuhanja posnemamo pene, ki se pojavijo na juhi. Nato dodamo lovorov list, poper v zrnu in žafraniko. Juho kuhamo pokrito na blagem ognju približno 3 ure.
Za kruhove pogačice žemlje in sir narežemo na drobne kocke. Čebulico olupimo in drobno narežemo. V ponvi jo na razpuščenem maslu zarumenimo, nato jo zalijemo z mlekom.

V skledo damo narezane žemlje in sir ter prilijemo čebulico z mlekom. Dodamo obe jajci in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sestavine dobro zmešamo, površino mase z žlico potlačimo in pustimo nekaj časa počivati.

Iz kruhove mase oblikujemo majhne pogačice. V ponvi segrejemo malo olja in pogačice na obeh straneh počasi spečemo.

Kuhano juho odstavimo, precedimo in jo pustimo stati 15 min, da se umiri. Nato z zajemalko, ki jo potopimo tik pod gladino juhe, poberemo odvečno maščobo. Juho nalijemo v krožnike, v vsak krožnik dodamo kruhovo pogačico in potresemo z drobno narezanim drobnjakom.
Nasvet
Juha med kuhanjem ne sme premočno vreti, da ne postane motna. Če se to kljub temu zgodi in želimo resnično bistro juho, težavo rešimo tako, da v vrelo juho stresemo nekaj kock ledu. Nastali temperaturni šok včasih pomaga pridobiti nazaj bistrost juhe, vendar moramo juho takoj odcediti, ohladiti in odstraniti maščobo. V mrzlo juho nato dodamo dva beljaka in jo počasi zavremo, medtem pa juho občasno rahlo mešamo pri dnu lonca. Zavreta juha bo spet bistra.
Za okusno govejo juho vložimo meso v hladno vodo, če pa želimo imeti okusno in sočno govedino, meso v vodo vložimo šele, ko zavre.
Če želimo iz juhe odstraniti skoraj vso maščobo, moramo juho povsem ohladiti. Maščoba se namreč strdi in jo zlahka poberemo s površine juhe.