Kaj boste skuhali danes?
Goveja juha s kruhovimi pogačicami
Juha s prav delikatesno prilogo
Goveja juha s kruhovimi pogačicami
Juha s prav delikatesno prilogo
Sestavine
juha
- 500 g bočnika
- 2 goveji mozgovi kosti
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 50 g gomolja zelene
- 80 g pora
- 1 manjša korenina peteršilja
- 2 vejici peteršilja
- 50 g kolerabe
- 1 paradižnik
- ščepec žafranike
- 10 zrn popra
- lovorov list
kruhove pogačice s sirom
- sol
- 4 žemlje od prejšnjega dne
- 200 g trdega sira
- 1 mlada čebulica
- 2 žlici masla
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- poper
- olje za peko
- 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip
Luka Pangos razkriva trike in recept za sodobno martinovo pojedino
Primorec Luka Pangos ob martinovem ne prisega na vino, temveč na okusne jedi. Z nami je delil svoje recept za nostalgične okuse v novi preobleki.
Pečeno zelje iz pečice - preprosto, poceni in božansko
Če mislite, da je zelje dolgočasno, vas bo ta recept prepričal v nasprotno.
To tradicionalno jed za martinovo postrežejo v Istri
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Sestavine
juha
- 500 g bočnika
- 2 goveji mozgovi kosti
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 50 g gomolja zelene
- 80 g pora
- 1 manjša korenina peteršilja
- 2 vejici peteršilja
- 50 g kolerabe
- 1 paradižnik
- ščepec žafranike
- 10 zrn popra
- lovorov list
kruhove pogačice s sirom
- sol
- 4 žemlje od prejšnjega dne
- 200 g trdega sira
- 1 mlada čebulica
- 2 žlici masla
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- poper
- olje za peko
- 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip
Postopek
Neolupljeno čebulo prerežemo na pol in jo damo v ponev brez maščobe ter jo na prerezanem delu popečemo, da rahlo počrni. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. V lonec damo 2 litra vode, jo solimo, dodamo meso, kosti in zelenjavo ter zavremo. Prvih nekaj minut kuhanja posnemamo pene, ki se pojavijo na juhi. Nato dodamo lovorov list, poper v zrnu in žafraniko. Juho kuhamo pokrito na blagem ognju približno 3 ure.
Za kruhove pogačice žemlje in sir narežemo na drobne kocke. Čebulico olupimo in drobno narežemo. V ponvi jo na razpuščenem maslu zarumenimo, nato jo zalijemo z mlekom.
V skledo damo narezane žemlje in sir ter prilijemo čebulico z mlekom. Dodamo obe jajci in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sestavine dobro zmešamo, površino mase z žlico potlačimo in pustimo nekaj časa počivati.
Iz kruhove mase oblikujemo majhne pogačice. V ponvi segrejemo malo olja in pogačice na obeh straneh počasi spečemo.
Kuhano juho odstavimo, precedimo in jo pustimo stati 15 min, da se umiri. Nato z zajemalko, ki jo potopimo tik pod gladino juhe, poberemo odvečno maščobo. Juho nalijemo v krožnike, v vsak krožnik dodamo kruhovo pogačico in potresemo z drobno narezanim drobnjakom.
Nasvet
Juha med kuhanjem ne sme premočno vreti, da ne postane motna. Če se to kljub temu zgodi in želimo resnično bistro juho, težavo rešimo tako, da v vrelo juho stresemo nekaj kock ledu. Nastali temperaturni šok včasih pomaga pridobiti nazaj bistrost juhe, vendar moramo juho takoj odcediti, ohladiti in odstraniti maščobo. V mrzlo juho nato dodamo dva beljaka in jo počasi zavremo, medtem pa juho občasno rahlo mešamo pri dnu lonca. Zavreta juha bo spet bistra.
Za okusno govejo juho vložimo meso v hladno vodo, če pa želimo imeti okusno in sočno govedino, meso v vodo vložimo šele, ko zavre.
Če želimo iz juhe odstraniti skoraj vso maščobo, moramo juho povsem ohladiti. Maščoba se namreč strdi in jo zlahka poberemo s površine juhe.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Požgani ajdovi žganci
Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.
Bučkina solata z meto
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti
Tradicionalni perzijski žafranov sladoled
Pokusite pravi bastaniye sonatiye zaferani