Kaj boste skuhali danes?
Goveja juha s kruhovimi pogačicami
Juha s prav delikatesno prilogo
Goveja juha s kruhovimi pogačicami
Juha s prav delikatesno prilogo
Sestavine
juha
- 500 g bočnika
- 2 goveji mozgovi kosti
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 50 g gomolja zelene
- 80 g pora
- 1 manjša korenina peteršilja
- 2 vejici peteršilja
- 50 g kolerabe
- 1 paradižnik
- ščepec žafranike
- 10 zrn popra
- lovorov list
kruhove pogačice s sirom
- sol
- 4 žemlje od prejšnjega dne
- 200 g trdega sira
- 1 mlada čebulica
- 2 žlici masla
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- poper
- olje za peko
- 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip
Pečeno zelje iz pečice - preprosto, poceni in božansko
Če mislite, da je zelje dolgočasno, vas bo ta recept prepričal v nasprotno.
To tradicionalno jed za martinovo postrežejo v Istri
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Ko praznuje vino
Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.
Sestavine
juha
- 500 g bočnika
- 2 goveji mozgovi kosti
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 50 g gomolja zelene
- 80 g pora
- 1 manjša korenina peteršilja
- 2 vejici peteršilja
- 50 g kolerabe
- 1 paradižnik
- ščepec žafranike
- 10 zrn popra
- lovorov list
kruhove pogačice s sirom
- sol
- 4 žemlje od prejšnjega dne
- 200 g trdega sira
- 1 mlada čebulica
- 2 žlici masla
- 1,5 dl mleka
- 2 jajci
- ščepec naribanega muškatnega oreška
- poper
- olje za peko
- 4 žlice drobno narezanega drobnjaka za posip
Postopek
Neolupljeno čebulo prerežemo na pol in jo damo v ponev brez maščobe ter jo na prerezanem delu popečemo, da rahlo počrni. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. V lonec damo 2 litra vode, jo solimo, dodamo meso, kosti in zelenjavo ter zavremo. Prvih nekaj minut kuhanja posnemamo pene, ki se pojavijo na juhi. Nato dodamo lovorov list, poper v zrnu in žafraniko. Juho kuhamo pokrito na blagem ognju približno 3 ure.
Za kruhove pogačice žemlje in sir narežemo na drobne kocke. Čebulico olupimo in drobno narežemo. V ponvi jo na razpuščenem maslu zarumenimo, nato jo zalijemo z mlekom.
V skledo damo narezane žemlje in sir ter prilijemo čebulico z mlekom. Dodamo obe jajci in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Sestavine dobro zmešamo, površino mase z žlico potlačimo in pustimo nekaj časa počivati.
Iz kruhove mase oblikujemo majhne pogačice. V ponvi segrejemo malo olja in pogačice na obeh straneh počasi spečemo.
Kuhano juho odstavimo, precedimo in jo pustimo stati 15 min, da se umiri. Nato z zajemalko, ki jo potopimo tik pod gladino juhe, poberemo odvečno maščobo. Juho nalijemo v krožnike, v vsak krožnik dodamo kruhovo pogačico in potresemo z drobno narezanim drobnjakom.
Nasvet
Juha med kuhanjem ne sme premočno vreti, da ne postane motna. Če se to kljub temu zgodi in želimo resnično bistro juho, težavo rešimo tako, da v vrelo juho stresemo nekaj kock ledu. Nastali temperaturni šok včasih pomaga pridobiti nazaj bistrost juhe, vendar moramo juho takoj odcediti, ohladiti in odstraniti maščobo. V mrzlo juho nato dodamo dva beljaka in jo počasi zavremo, medtem pa juho občasno rahlo mešamo pri dnu lonca. Zavreta juha bo spet bistra.
Za okusno govejo juho vložimo meso v hladno vodo, če pa želimo imeti okusno in sočno govedino, meso v vodo vložimo šele, ko zavre.
Če želimo iz juhe odstraniti skoraj vso maščobo, moramo juho povsem ohladiti. Maščoba se namreč strdi in jo zlahka poberemo s površine juhe.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pokrita brokolijeva pita z gorgonzolo
Brokoli krepi imunski sistem. Njegove cvetke smo ovili v listnato testo in mu dodali italijansko gorgonzolo.
Solata z ajdo in rdečo peso
Rdeča pesa je v kuhinji vsestransko uporabna. Lahko jo jemo surovo, kuhano, kot samostojno jed ali prikuho k številnim različnim jedem.
Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo
Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom