
Sestavine
podlaga
- 50 g masla
- 1 žlička javorovega sirupa ali medu
- 75 g ovsenih piškotov
- 40 g mletih mandljev
- maslo za model
nadev
- 2 zreli banani
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 150 g navadnega jogurta
- 4 velika jajca
- 2 žlici javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici mletih mandljev
- 150 g borovnic

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
podlaga
- 50 g masla
- 1 žlička javorovega sirupa ali medu
- 75 g ovsenih piškotov
- 40 g mletih mandljev
- maslo za model
nadev
- 2 zreli banani
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 150 g navadnega jogurta
- 4 velika jajca
- 2 žlici javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici mletih mandljev
- 150 g borovnic
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in okrogel teflonski model s premerom 20 cm in ločljivim obodom na tanko premažemo z maslom. V kozici stopimo maslo in sirup ali med, nato jima primešamo fino zdrobljene piškote in mandlje, da dobimo homogeno zmes. Čvrsto jo pritisnemo ob dno modla, da nastane kompaktna podlaga, in pečemo 10 minut. Model vzamemo iz pečice in temperaturo zvišamo na 240 °C.
Pripravimo nadev. V večji skledi z vilicami zmečkamo banani. Prilijemo razžvrkljana jajca. Dodamo albuminsko skuto, jogurt, sirup ali med, vaniljo in mandlje ter temeljito zmešamo z leseno kuhalnico. Nadev zlijemo na podlago, ga po vrhu potresemo z borovnicami in pečemo 10 minut, nato pa temperaturo pečice znižamo na 110 °C in pečemo še 30 do 35 minut. Ko nežno potresemo model, se mora sredina sladice še rahlo zatresti. Izklopimo pečico in pustimo, da se kolač v njej ohladi in učvrsti. Preden postrežemo, ga ohladimo v hladilniku.