
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Okus jeseni smo ulovili v zajčji ragu s kostanjem
Široki rezanci z zajčjim ragujem s kostanjem
Okus jeseni smo ulovili v zajčji ragu s kostanjem

Sestavine
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 zajec, narezan na kose (prosimo mesarja, naj to stori namesto nas)
- 2 žlici moke
- 200 g dimljene slanine v kockah
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička brinovih jagod
- 3 lovorovi listi
- 2 rožmarinovi vejici
- 2 dl rdečega vina
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 x 400-gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 200 g kuhanega kostanja
- 400 g širokih rezancev
- 3 žlice mleka
- lupina ½ pomaranče ali 1 klementine
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo (po želji)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 žlici repičnega ali oljčnega olja
- 1 zajec, narezan na kose (prosimo mesarja, naj to stori namesto nas)
- 2 žlici moke
- 200 g dimljene slanine v kockah
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička brinovih jagod
- 3 lovorovi listi
- 2 rožmarinovi vejici
- 2 dl rdečega vina
- 1 piščančja jušna kocka
- 2 x 400-gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 200 g kuhanega kostanja
- 400 g širokih rezancev
- 3 žlice mleka
- lupina ½ pomaranče ali 1 klementine
- šopek peteršilja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V veliki, široki težki kozici s pokrovko segrejemo eno žlico olja. Kose zajca začinimo in pomokamo. Položimo jih na vroče olje in z vseh strani popečemo – mogoče bomo morali to opraviti v več izmenah. Ko je meso enakomerno temno zlato rjavo zapečeno, ga preložimo na krožnik. V ponev dodamo preostalo olje in na njem pražimo slanino 10 minut oziroma tako dolgo, da se zlato in hrustljavo zapeče. Čebulo, korenje in zeleno nasekljamo in dodamo v kozico. Med mešanjem pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Pri tem postrgamo, kar se je zapeklo na dno kozice. Dodamo strt česen in pražimo še minuto.
Brinove jagode zdrobimo v možnarju, lovorove liste zmečkamo v roki, da sprostijo aromo, listke rožmarina pa osmukamo in nasekljamo. Vse skupaj s cimetom vmešamo v kozico. Po eni minuti prilijemo še vino in nadrobimo jušno kocko. Kuhamo 5 minut, nato dodamo paradižnik in meso. Zajca položimo v omako, kozico pokrijemo in počasi dušimo 2 uri, vmes enkrat ali dvakrat premešamo.
Zajca vzamemo iz kozice, omako dobro premešamo in ponovno pokrijemo. Omako še naprej počasi kuhamo, medtem pa z vilicami natrgamo meso od kosti. Kosti zavržemo, meso pa vrnemo v kozico. Dodamo tudi polovico grobo nasekljanega kostanja. Nepokrito kuhamo še 30 minut, da dobimo gosto in bogato omako, nato primešamo še preostali nasekljan kostanj. Omako lahko zdaj ohladimo in čez noč shranimo v hladilnik ali pa jo za največ 2 meseca zamrznemo.
Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. V omako vmešamo mleko, pomarančno lupino in nasekljan peteršilj. Če je hladna, jo pogrejemo. Ko so testenine kuhane, jih dodamo v omako in vse skupaj kuhamo še minuto. Po želji jed posujemo s parmezanom.