Kaj boste skuhali danes?
»Sirasti« veganski kolački
Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko
»Sirasti« veganski kolački
Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 2,5 dl mandljevega napitka
- 100 g cvetačnega kocena
- 300 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice kvasnih kosmičev
- ¼ žličke gorčice v prahu
- ¼ žličke dimljene mlete paprike
- 3 vejice timijana
- 1 žlička sol
- čebulna marmelada, ko postrežemo
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 2,5 dl mandljevega napitka
- 100 g cvetačnega kocena
- 300 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice kvasnih kosmičev
- ¼ žličke gorčice v prahu
- ¼ žličke dimljene mlete paprike
- 3 vejice timijana
- 1 žlička sol
- čebulna marmelada, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač rahlo namažemo z oljem. Zmešamo kis in mandljevo mleko in postavimo na stran. V kozici zavremo vodo, dodamo cvetačni kocen in ga kuhamo 5 minut, da je skoraj mehak. Dobro ga odcedimo, pustimo, da se ohladi, in ga drobno sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, kvasne kosmiče, začimbe, osmukane timijanove lističe in sol. Dodamo cvetačo, nato pa še olje in 2,3 dl okisanega mandljevega mleka. Z leseno kuhalnico na hitro zamesimo testo; če v skledi ostane še kaj suhe mešanice, dodamo še malo mandljevega mleka, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga potlačimo na debelino približno 2,5 cm. Z nažlebljenim modelčkom izrežemo kroge premera 6 cm in jih položimo na pekač. Ostanke testa zgnetemo skupaj in izrežemo še več krogov.
Pekač postavimo v zgornji del pečice in pečemo 10 do 12 minut, da se kolački zlato rjavo zapečejo. Ponudimo jih s čebulno marmelado.
Nasvet
Kvasni kosmiči so veganski dodatek, ki da okus, podoben siru.
Čebulna marmelada
Recept za čebulno marmelado najdete tukaj.