
»Sirasti« veganski kolački
Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko
»Sirasti« veganski kolački
Popoln prigrizek za goste, ki jedo vegansko

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 2,5 dl mandljevega napitka
- 100 g cvetačnega kocena
- 300 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice kvasnih kosmičev
- ¼ žličke gorčice v prahu
- ¼ žličke dimljene mlete paprike
- 3 vejice timijana
- 1 žlička sol
- čebulna marmelada, ko postrežemo
Preberite tudi

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.

Osvežilna limonina krema z malo sestavin in veliko okusa
Osvežilna limonina krema je popolna sladica za tople dni. Preprosta, hitra in neverjetno okusna — naravnost čudovita s svežim sadjem!

Zakaj je naša goveja juha boljša od vaše
Pisanje o najboljši goveji juhi je v resnici drezanje v osir, saj je pri kuhanju juhe toliko pravil, kolikor je slovenskih družin. Prebili smo se čez knjige in forume, govorili s chefi in našli najboljšo.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja in še malo za pekač
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 2,5 dl mandljevega napitka
- 100 g cvetačnega kocena
- 300 g moke in še malo za delovno površino
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice kvasnih kosmičev
- ¼ žličke gorčice v prahu
- ¼ žličke dimljene mlete paprike
- 3 vejice timijana
- 1 žlička sol
- čebulna marmelada, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 220 °C. Velik plitev pekač rahlo namažemo z oljem. Zmešamo kis in mandljevo mleko in postavimo na stran. V kozici zavremo vodo, dodamo cvetačni kocen in ga kuhamo 5 minut, da je skoraj mehak. Dobro ga odcedimo, pustimo, da se ohladi, in ga drobno sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo moko, pecilni prašek, kvasne kosmiče, začimbe, osmukane timijanove lističe in sol. Dodamo cvetačo, nato pa še olje in 2,3 dl okisanega mandljevega mleka. Z leseno kuhalnico na hitro zamesimo testo; če v skledi ostane še kaj suhe mešanice, dodamo še malo mandljevega mleka, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga potlačimo na debelino približno 2,5 cm. Z nažlebljenim modelčkom izrežemo kroge premera 6 cm in jih položimo na pekač. Ostanke testa zgnetemo skupaj in izrežemo še več krogov.
Pekač postavimo v zgornji del pečice in pečemo 10 do 12 minut, da se kolački zlato rjavo zapečejo. Ponudimo jih s čebulno marmelado.
Nasvet
Kvasni kosmiči so veganski dodatek, ki da okus, podoben siru.
Čebulna marmelada
Recept za čebulno marmelado najdete tukaj.