
Veganski makaroni s 'sirom'
Veganski 'mac and cheese' - obljubimo, da sira sploh ne boste pogrešali
Veganski makaroni s 'sirom'
Veganski 'mac and cheese' - obljubimo, da sira sploh ne boste pogrešali

Sestavine
omaka
- 150 g nepraženih indijskih oreškov
- 200 g korenja
- 700 g krompirja
- 4 stroki česna
- 0,6 dl oljčnega olja in še malo po potrebi
- 40 g kvasnih kosmičev
- sok 1 limone
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlička kajenskega popra
- sol in poper
- 400 g testenin (makaroni, polžki ali podobne oblike)
posip
- 0,3 dl oljčnega olja
- 3 žlice drobtin panko

S temi triki bo vaš biskvit vedno popoln
Dober biskvit zahteva natančnost, znanje in razumevanje sestavin, pa čeprav se zdi tako preprost.

Klasična sladica, ki ni iz Splita
Bolj za hec, kot zares, pa vendar … ste tudi vi kot otroci kdaj pomislili, da je banana split morda dalmatinska sladica?

Torta iz filma, ki vas bo očarala
Pred nami je še en deževen vikend. Poletje se bo kmalu prevesilo v jesen in vikendi bodo pogosteje preživeti ob gledanju filmov na kavču s skledo kokic ali drugih ljubih prigrizkov.
Sestavine
omaka
- 150 g nepraženih indijskih oreškov
- 200 g korenja
- 700 g krompirja
- 4 stroki česna
- 0,6 dl oljčnega olja in še malo po potrebi
- 40 g kvasnih kosmičev
- sok 1 limone
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlička kajenskega popra
- sol in poper
- 400 g testenin (makaroni, polžki ali podobne oblike)
posip
- 0,3 dl oljčnega olja
- 3 žlice drobtin panko
Postopek
Večer prej indijske oreške prelijemo z vodo in jih pustimo, da se čez noč namakajo.
Korenje in krompir olupimo ter narežemo na kocke, velike približno 1 cm. Česen olupimo in grobo nasekljamo.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Korenje in krompir skupaj kuhamo v sopari 5 minut ali toliko časa, da sta popolnoma mehka. Preložimo ju v multipraktik. Indijske oreške odcedimo in dodamo krompirju ter korenju skupaj z 0,6 dl olja, nato zmeljemo, da so oreški dobro sesekljani. Dodamo vse preostale sestavine za omako, solimo in popramo po okusu ter spet zmeljemo, da nastane gladka mešanica. Če se zdi prečvrsta, dodamo malo vode ali oljčnega olja. Postavimo na stran.
Testenine kuhamo v velikem loncu osoljene vode 1 minuto manj, kot je navedeno na embalaži, nato jih odcedimo in jim dodamo omako. Premešamo in vse skupaj preložimo v nepregorno posodo. Drobtine pomešamo s preostalim oljem ter malo soli in popra. Posujemo jih po testeninah in pečemo 20 do 25 minut, da se jed hrustljavo zapeče.
Nasvet
Jed bo še bolj bogata, če omaki po potrebi namesto vode dodamo malo rastlinskega napitka.