Kaj boste skuhali danes?
Zapečene testenine s tofujem
Veganske testenine s tofujem vas bodo navdušile s preprosto pripravo in izjemnim okusom.
Zapečene testenine s tofujem
Veganske testenine s tofujem vas bodo navdušile s preprosto pripravo in izjemnim okusom.
Sestavine
- 150 g stebelne zelene
- 300 g korenja
- 3 stroki česna
- 3 žlice repičnega olja
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 8 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 250 g polnozrnatih peresnikov
- 30 g nasekljane bazilike in še nekaj manjših listov za povrh
- 500 g svilnatega tofuja
- sok 1 limone
- 4 žlice kvasnih kosmičev
- 500 g zamrznjene špinače (pred uporabo jo odtajamo)
- 12 razpolovljenih izkoščičenih zelenih oljk
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Puran, ki nikoli ni pust: ideje za lahka in res okusna kosila
Puranje meso je odlična izbira za hitro, okusno in razmeroma zdravo kosilo, ki bo všeč vsem.
Sestavine
- 150 g stebelne zelene
- 300 g korenja
- 3 stroki česna
- 3 žlice repičnega olja
- 2 žlički timijanovih lističev
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
- 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
- 8 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 250 g polnozrnatih peresnikov
- 30 g nasekljane bazilike in še nekaj manjših listov za povrh
- 500 g svilnatega tofuja
- sok 1 limone
- 4 žlice kvasnih kosmičev
- 500 g zamrznjene špinače (pred uporabo jo odtajamo)
- 12 razpolovljenih izkoščičenih zelenih oljk
Postopek
Stebelno zeleno in korenje drobno narežemo, česen sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje ter na njem pražimo stebelno zeleno in korenje 10 minut, da se zlato obarvata. Pogosto premešamo.
Primešamo česen, timijan in mleto papriko, dobro zmešamo, nato dodamo paradižnik iz pločevinke, paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter zavremo. Dodamo peresnike, spet zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo po navodilih na embalaži toliko časa, da so testenine mehke. Primešamo nasekljano baziliko.
Tofu pretlačimo z limonovim sokom in kvasnimi kosmiči. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Iz odtajane špinače ožmemo čim več tekočine, nato jo razporedimo na dno velike plitve nepregorne posode. Na špinačo razporedimo polovico testeninske mešanice, ki jo prekrijemo s tofujem, nanjo pa razporedimo preostalo testeninsko mešanico. Pečemo 15 do 20 minut, da jed ob robovih brbota, nato posujemo z oljkami in lističi bazilike.
Priljubljeni recepti
Pastinakova torta z javorjevim sirupom
Jelenov golaž s polento
»Suha župa« z žlikrofi
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.