© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami

Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.

Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami

Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

testo

  • 100 g moke
  • 3 jajca
  • 1,5 dl mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja

pijane češnje

  • 400 g manj sladkega češnjevega ali višnjevega kompota
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 2 žlici žganja ali kirscha (češnjevega žganja)
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Sestavine

testo

  • 100 g moke
  • 3 jajca
  • 1,5 dl mleka
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja

pijane češnje

  • 400 g manj sladkega češnjevega ali višnjevega kompota
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 2 žlici žganja ali kirscha (češnjevega žganja)
  • vaniljev sladoled, ko postrežemo

Postopek

1

Moko stresemo v veliko skledo, v sredini naredimo vdolbino, v katero ubijemo jajca, prilijemo mleko in vaniljevo aromo. Z veliko metlico razžvrkljamo mokre sestavine in jih postopoma zmešamo z moko, da dobimo gladko testo. Postavimo na stran.

2

Pečico segrejemo na 220 °C. Olje vlijemo v težko nepregorno ponev ali model za pito z višjim robom, s premerom približno 20 cm, ki ga postavimo v pečico na srednjo višino, da se segreje. Testo se bo med pečenjem močno napihnilo.

3

Češnje ali višnje odcedimo, tekočino prihranimo. Stresemo jih v ponev skupaj s sladkorjem, prilijemo žganje ter 2 žlici tekočine od kompota. Segrevamo, dokler ne zavre; rahlo naj vre, dokler tekočina ne postane sirupasta; če je presuho, lahko prilijemo še malo tekočine iz kompota. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

4

Ko je model v pečici razbeljeno vroč, zlijemo vanj testo, ki bi moralo ob tem zacvrčati. Hitro zapremo pečico in brez odpiranja pustimo, da se peče 20 do 25 minut, da naraste vsaj na dvojno prostornino in dobi temno zlato površino. Vrat pečice nikakor ne smemo odpreti prezgodaj, sicer se bo ponvičnik sesedel. Postrežemo ga kar v ponvi, s sladoledom in češnjami v sirupu.

Priljubljeni recepti

Breskova pita z mandlji

1 h 45 min
Enostavno

Lososovi kaneloni s špinačo in jajčevci

Kosilo s hranilno bogatimi sestavinami.

1 h 55 min
Srednje zahtevno

Palamida v brodetu

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.