
Kaj boste skuhali danes?
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.

Sestavine
testo
- 100 g moke
- 3 jajca
- 1,5 dl mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja
pijane češnje
- 400 g manj sladkega češnjevega ali višnjevega kompota
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici žganja ali kirscha (češnjevega žganja)
- vaniljev sladoled, ko postrežemo

Slovenska chefinja z zeleno Michellinovo zvezdico
Ksenija Mahorčič je ena redkih dam v slovenski vrhunski kulinariki se lahko pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. Ustvarja v vasici Rodik med Brkini in Krasom.

Slastnih 7: naši najljubši recepti z mletim mesom
Sedaj, ko so se čevapčiči in burgerji pomaknili na stran, je čas, da na naših omizjih zasijejo dobrote iz mletega mesa, ki v hladnih dneh prinašajo toplino in ugodje.

Tako pripravite božanski pečen krompir
Popoln pečen krompir ima to čudežno lastnost, da je hkrati hrustljav in prijetno mehek. Z našimi večkrat preizkušenimi nasveti boste pripravili prav takšnega.
Sestavine
testo
- 100 g moke
- 3 jajca
- 1,5 dl mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja
pijane češnje
- 400 g manj sladkega češnjevega ali višnjevega kompota
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici žganja ali kirscha (češnjevega žganja)
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Moko stresemo v veliko skledo, v sredini naredimo vdolbino, v katero ubijemo jajca, prilijemo mleko in vaniljevo aromo. Z veliko metlico razžvrkljamo mokre sestavine in jih postopoma zmešamo z moko, da dobimo gladko testo. Postavimo na stran.
Pečico segrejemo na 220 °C. Olje vlijemo v težko nepregorno ponev ali model za pito z višjim robom, s premerom približno 20 cm, ki ga postavimo v pečico na srednjo višino, da se segreje. Testo se bo med pečenjem močno napihnilo.
Češnje ali višnje odcedimo, tekočino prihranimo. Stresemo jih v ponev skupaj s sladkorjem, prilijemo žganje ter 2 žlici tekočine od kompota. Segrevamo, dokler ne zavre; rahlo naj vre, dokler tekočina ne postane sirupasta; če je presuho, lahko prilijemo še malo tekočine iz kompota. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
Ko je model v pečici razbeljeno vroč, zlijemo vanj testo, ki bi moralo ob tem zacvrčati. Hitro zapremo pečico in brez odpiranja pustimo, da se peče 20 do 25 minut, da naraste vsaj na dvojno prostornino in dobi temno zlato površino. Vrat pečice nikakor ne smemo odpreti prezgodaj, sicer se bo ponvičnik sesedel. Postrežemo ga kar v ponvi, s sladoledom in češnjami v sirupu.
Priljubljeni recepti
Hrustljavi lignji s poletno kaponato
Ta morska glavna jed nas za malo denarja v trenutku odpelje na morje!
Zelena juha
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo