Kaj boste skuhali danes?
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.
Sestavine
testo
- 100 g moke
- 3 jajca
- 1,5 dl mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja
pijane češnje
- 400 g manj sladkega češnjevega ali višnjevega kompota
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici žganja ali kirscha (češnjevega žganja)
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
testo
- 100 g moke
- 3 jajca
- 1,5 dl mleka
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 žlice rastlinskega ali sončničnega olja
pijane češnje
- 400 g manj sladkega češnjevega ali višnjevega kompota
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 žlici žganja ali kirscha (češnjevega žganja)
- vaniljev sladoled, ko postrežemo
Postopek
Moko stresemo v veliko skledo, v sredini naredimo vdolbino, v katero ubijemo jajca, prilijemo mleko in vaniljevo aromo. Z veliko metlico razžvrkljamo mokre sestavine in jih postopoma zmešamo z moko, da dobimo gladko testo. Postavimo na stran.
Pečico segrejemo na 220 °C. Olje vlijemo v težko nepregorno ponev ali model za pito z višjim robom, s premerom približno 20 cm, ki ga postavimo v pečico na srednjo višino, da se segreje. Testo se bo med pečenjem močno napihnilo.
Češnje ali višnje odcedimo, tekočino prihranimo. Stresemo jih v ponev skupaj s sladkorjem, prilijemo žganje ter 2 žlici tekočine od kompota. Segrevamo, dokler ne zavre; rahlo naj vre, dokler tekočina ne postane sirupasta; če je presuho, lahko prilijemo še malo tekočine iz kompota. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.
Ko je model v pečici razbeljeno vroč, zlijemo vanj testo, ki bi moralo ob tem zacvrčati. Hitro zapremo pečico in brez odpiranja pustimo, da se peče 20 do 25 minut, da naraste vsaj na dvojno prostornino in dobi temno zlato površino. Vrat pečice nikakor ne smemo odpreti prezgodaj, sicer se bo ponvičnik sesedel. Postrežemo ga kar v ponvi, s sladoledom in češnjami v sirupu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremaste testenine s piščancem, bučo in orehi
Še en popoln recept za zimske testenine s piščancem