
Salmorejo – rustikalna paradižnikova juha s kruhom
Salmorejo – rustikalna paradižnikova juha s kruhom

Sestavine
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 200 g kruha iz kislega testa
- 1 kg zelo zrelega paradižnika
- 2 debela stroka česna
- 2 na plamenu pečeni papriki
- sol in poper
- 1 žlica šerijevega kisa
ko postrežemo
- 2 trdo kuhani jajci
- 4 rezine španskega pršuta (serrano)
- prgišče peteršilja
- oljčno olje za pokapanje

Yuzu: sadež, ki je navdušil svet kulinarike
Yuzu postaja zvezda vrhunske kulinarike in sodobne miksologije. S svojo posebno kombinacijo okusov in kompleksnih arom yuzu zlahka navduši.

Kremast, naraven in slasten: jagodni sladoled iz domače kuhinje
Ta recept bo prišel prav vsem, ki nimate strojčka za sladoled. Naredili boste res slasten in kremast sladoled.

Zamrzovanje sadja in zelenjave: kako ohraniti okus, barvo in hranila
Prihaja čas, ko je na vrtu sadja in zelenjave več, kot ju lahko pojemo. Na nas se je obrnila bralka, ki prosi za nasvet, kako zamrzniti zelenjavo. "Jo prej skuham?" nas sprašuje.
Sestavine
- 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
- 200 g kruha iz kislega testa
- 1 kg zelo zrelega paradižnika
- 2 debela stroka česna
- 2 na plamenu pečeni papriki
- sol in poper
- 1 žlica šerijevega kisa
ko postrežemo
- 2 trdo kuhani jajci
- 4 rezine španskega pršuta (serrano)
- prgišče peteršilja
- oljčno olje za pokapanje
Postopek
Majhno ponev pristavimo na šibek ogenj in v njej pražimo semena kumina 1 do 2 minuti, medtem pogosto pomešamo. Semena nato stremo v možnarju. Kruhu odstranimo skorjo, ga natrgamo na kose in za 10 minut namočimo v hladno vodo.
Paradižnikom zarežemo kožo pri vrhu in na dnu, nato jih damo v skledo in prelijemo s kropom. Po 1 do 2 minutah jih odlijemo in potopimo v ledeno mrzlo vodo. Zdaj paradižnikom zlahka olupimo kožico.
Paradižnike narežemo na četrtine ter ostranimo semena in pulpo. Semena in pulpo damo v sito, ki ga postavimo nad skledo, in iz njih iztisnemo čim več soka, ki ga prihranimo, semena in pulpo pa zavržemo.
Česen, paradižnikove četrtinke, olupljeno in očiščeno pečeno papriko ter kumin damo v multipraktik. Kruh ožmemo in ga dodamo v multipraktik. Solimo, popramo in gladko zmeljemo. Dodamo kis (po okusu), pokusimo, če so okusi skladni, nato pokrijemo in za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.
Preden postrežemo, grobo nasekljamo jajca, pršut in peteršilj. Juho naložimo v skodele in posujemo z dodatki. Pokapamo z najboljšim ekstra deviškim oljčnim oljem, kar ga premoremo, na vrh nameljemo še malo popra in postrežemo.
Pečena paprika na plamenu
Papriko spečemo na plamenu plinskega gorilnika tako, da jo držimo s prijemalkami in obračamo, dokler ni po vseh straneh ožgana in mehurjasta – ali pa jo spečemo na žaru oziroma pod žarom v pečici. Pečeno papriko za nekaj minut pokrijemo, nato ji zlahka odstranimo kožico. Nazadnje ji odstranimo še semena. Za ta recept sicer lahko uporabimo tudi v olje vloženo pečeno papriko.