
Rižota z žafranom
Rižota z žafranom

Sestavine
- 1,2 l piščančje jušne osnove
- 2 žlici masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 350 g riža za rižoto, najbolje arborio
- 1,25 dl šerija ali suhega belega vina
- ½ žličke žafrana
- 50 g parmezana
- 1 rumenjak
- sol in poper
- rukola v solati za prilogo (po želji)
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- 1,2 l piščančje jušne osnove
- 2 žlici masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 350 g riža za rižoto, najbolje arborio
- 1,25 dl šerija ali suhega belega vina
- ½ žličke žafrana
- 50 g parmezana
- 1 rumenjak
- sol in poper
- rukola v solati za prilogo (po želji)
Postopek
Pri zelo nizki temperaturi v kozici segrevamo jušno osnovo; pripravimo si zajemalko. Medtem ko se greje, čebulo zelo drobno sesekljamo. V visoki teflonski ponvi na oljčnem olju stopimo maslo. Dodamo čebulo in velik ščep soli ter med mešanjem pražimo 5 minut, dokler se ne zmehča in zadiši, vendar še ne začne rumeneti. K čebuli stresemo riž in premešamo, da se vsa zrna prekrijejo z maščobo; nato pražimo nekaj minut, da riž postekleni. Prilijemo vino in med mešanjem kuhamo, dokler ga riž ne vsrka. Vmešamo žafran in začnemo prilivati jušno osnovo, samo po eno zajemalko naenkrat. Ves čas mešamo. Novo zajemalko jušne osnove prilijemo, ko riž vsrka prejšnjo; po 25 do 30 minutah bi morali porabiti vso, riž pa mora postati kremast in kuhan na zob.
Dodamo nastrgan parmezan in mešamo, dokler se ne stopi. Izklopimo kuhalnik in v riž vmešamo rumenjak. Solimo, popramo in po želji postrežemo s solato iz rukole.